Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2008 13:34 - IN MEMORIАM - Един от водещите ни специалисти по средновековна археология
Автор: mkalpakchiew Категория: Изкуство   
Прочетен: 2481 Коментари: 7 Гласове:
0



 

imageКолегите му от Националния археологически институт с музей при БАН, пък и всички археолози в България се надяваха до последно. Че той ще се появи и ще се обади отнякъде, макар и късно, че не е останал в изгорелия кушет на влака факел в нощта на 29 февруари. Отказваха да приемат друга истина до последно, докато имаше искрица надежда. И вчера дори говореха как ще се събудят от кошмара и ще разберат, че е било само ужасен сън. Нямаше празник за 3 март в института, мрачен бе празникът и в Шумен. Оказа се, че не е сън.
Като че ли не познавам друг човек, който толкова да не създава усещането за началник и да няма никакъв афинитет към властта колкото проф. Рашо Рашев. Но избирането му за директор на водещата археологическа научна институция у нас зарадва колегите му в цялата страна - той умееше и обичаше да работи с всички, да бъде един от тях. Изборът му беше знаков - макар и преминал през нелеки перипетии. Защото заемането на поста от човека, изследвал десетилетия първата българска столица Плиска, наистина даде знак, че държавността ни най-сетне излиза на преден план. Изследването на всички останали периоди в историята на земите ни, разбира се, е много важно. Но един човек остава личност и една общност става народ в глобализиращия се свят чрез културната си памет, а за нашата културна памет най-знакови са вековете, когато се е създавала българската държавност. Плиска и Велики Преслав са символите на българската държавност, а Рашо Рашев свърза живота си с нея и го посвети на нея - от първите си професионални дни като екскурзовод в археологическата база-музей в Преслав до излязлата само преди няколко дни негова последна книга - "Българската езическа култура VII-IХ век". Тя всъщност е разширен и преработен вариант на дисертацията му за "голям доктор" - доктор на историческите науки през 2002 г.

На 28 февруари вечерта проф. Рашев бе тръгнал за Шумен, където в петък трябваше да изпитва студенти на поправителна сесия. Повече от 15 години той преподава история и археология на първото българско царство в Шуменския университет, във Варненския свободен и в своята Алма матер - Великотърновския университет. Всъщност с Шумен и с проучването на прабългарски селища около града, на българската култура през езическия период, с разкопките в Плиска е свързан почти целият му професионален живот. Известно време е бил директор на местния филиал на Националния археологчески институт. Проучва Плиска от 1973 г. насам и до последния си миг бе координатор на програмата на цялостните изследвания в резервата. На този фон всеки, който го посещаваше през археологическия сезон в Шумен напоследък, можеше само да се изуми от "кабинета" му - една стаичка два на три метра, претрупана с книги, етажерки и безценни кутии с поредните находки от разкопки, които той отваряше някак тайнствено и неохотно. Да се хвали с откритото бе противно на човешката му природа. На прекомерните хвалби на други археолози реагираше някак снизходително и дори оправдателно - "ами нали трябва реклама, та да се печелят пари". Че е неподкупен, знаят всички. Сега дори тръгна слух, че кошмарният влак за Кардам бил подпален заради него - защото тръгнал срещу иманярската мафия.

image Когато всяко лято стигах до разкопките в първата ни столица, имах усещането, че той знае какво е имало преди много векове под всеки днешен камък, под всяка настелена за туристи пътечка. В резултат именно на неговите изследвания в Дворцовия център бяха променени съществено представите ни за първата столица и бяха попълнени познанията за ранносредновековната култура изобщо. Ядосваше се на нескопосани реставрации, кроеше планове как би могло Плиска да се превърне в суператракция за посетители - като се отворят за преминаване днес някогашните тайни подземни ходници на хановете, като се поставят модерни табла, показващи етапите в строителството на дървените и по-късните каменни дворци на първите владетели на държавата България.
Защо съдбата отнася без време тъкмо най-добрите хора? Като че Господ наистина не иска да ги оставя да живеят сред грешниците и си ги прибира. Рашо Рашев бе просто един спокоен и кротък човек, понякога дори изглеждаше безпомощен. Но не беше такъв. Иначе нямаше да успее да "покрие" с изследванията си цяла Североизточна България, нямаше след хиляди трудности да направи експозицията в новия музей в Плиска (той е един от създателите й). На вид бе съвсем беззъб срещу агресията, но по свой си начин успяваше да отстоява позиции - да опровергава например напъните на неспециалисти в последните години на прабългарите да се приписват едва ли не десетки хиляди години история. Изобщо спекулациите с историята и с археологията го дразнеха, сам се отличаваше с изключителна научна прецизност. Човек може да вярва на написаното от него като водещ изследовател на прабългарите изобщо - не само по нашите земи, но и извън днешните предели на страната ни.
Проф. Рашо Рашев тепърва щеше да даде на науката много. Какви планове имахме за май, той уреди в Шумен да се състои националната конференция на археолозите от страната, каза вчера директорът на филиала в Шумен на Националния археологически институт и музей Георги Майсторски. Дори дръзки идеи имаше Рашо, искаше конференцията да се запомни, всички колеги да се почувстват обгрижени, да направим и едно изнесено заседание в Преслав, каза още той.

image image

Имаше планове...
Bелиана Христова

"Смятам, че една от основните ми задачи като директор е активизирането на научната и на издателската дейност. Надявам се също да осъществим написването и издаването на голямо изследване "Археология на България" в три тома. Ние сме една от най-богатите в археологическо отношение страна, а на практика нямаме обобщено издание, което да документира проявите на културите по българските земи от палеолита до ХVII век... Институтът има около 70 учени, значителна част от тях са с богат теренен и научен опит. Т.е. кадри има, авторски потенциал има, значи те трябва да се организират, да бъдат мотивирани за идеята, да преодолеем инерцията и може би дори известна съпротива и до две години и половина да подготвим изследването".
Проф. Рашо Рашев пред ДУМА, юли 2007 г.




Гласувай:
0



1. svoboda64 - Мир на праха му!
04.03.2008 15:13
В някакъв смисъл, малко по-друг от чисто човешкия, очевидно проф. Рашев е от расата "изгори, за да светиш". За съжаление, в неговия случай това стана буквално. Надявам се, обаче, да започнем повече да мислим за потенциала на всеки човек и да не го "пренасяме" в жертва на общото (си) безхаберие, инертност и несъпротивимост на "злото", най-лекото съпротивление и др. подобни чисто нашенски иширети.

Поздрави за постинга!
цитирай
2. karavelov - Бог да го прости!!! Беше мой преп...
04.03.2008 20:20
Бог да го прости!!! Беше мой преподавател по средновековна българска история! Ние неговите студенти много го обичахме! Поклон пред паметта му!!!
цитирай
3. diamant1965 - Светла му памет,
04.03.2008 22:45
на него и на всички загинали при този ужасен пожар!
цитирай
4. mmmmmmmmm - Вечна му памет
05.03.2008 11:38
Толкова нелепо и излишно ....
цитирай
5. анонимен - http://rikka.co.uk/inmemory
01.04.2008 19:15
http://rikka.co.uk/inmemory
цитирай
6. анонимен - mitkova.1965@abv.bg
01.04.2008 19:19
Сайт в памет на проф. Рашо Рашев http://rikka.co.uk/inmemory
цитирай
7. анонимен - Сайтът в памет на ст. н. с. д. и. н. ...
10.12.2008 00:28
Сайтът в памет на ст.н.с. д.и.н. Рашо Рашев може да бъде открит чрез "Гугъл " на:

www.rashorashev.com

или

rashorashev.info

Изминаха 9 месеца без него, но той е в сърцата ни!


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mkalpakchiew
Категория: Изкуство
Прочетен: 591059
Постинги: 123
Коментари: 376
Гласове: 7139