Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2008 21:32 - Бабината приказка за 1 март
Автор: mkalpakchiew Категория: Изкуство   
Прочетен: 10066 Коментари: 4 Гласове:
0



image

Бабината приказка

image
Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име — Сечко. Само че единият наричали малък, а другия — голям Сечко. От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.

Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, зер топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.
— Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде — думал й свекърът, стар стария.

Преживял е много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.
— Кърпикожусите цъфтят сега, снахо — топло й напомнил старецът. — Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
— Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи — казала невестата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.

Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!

Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове забрулили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея. Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.

Така останал обичаят да се правят мартеници, за да е радостна "баба Марта" и да носи само добрини на хората.

БАБА МАРТА БЪРЗАЛА

Баба Марта бързала,
мартеници вързала:
морави, зелени
бели и червени.

Първом на гората-
да листят листата.
И да дойдат всичките:
щъркелите, птичките,
първият певец,
Косер хубавец.

image
После на градините-
да цъфтят гиргините
и латинки алени,
и божури шарени.
Ябълки да зреят,
круши да жълтеят.

А пък на дечицата
върза на ръчицата
мартеници чудни
със ресни червени,
да са ранобудни,
да растат засмени.

Баба Марта бързала,
мартенички вързала,
на момиче и кокиче,
на момче и на дръвче!

Аз пък ще вържа на всички вас
с пожелание за здраве, щастие,
късмет и много смях!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!!!
image
image

Традицията

image
Сутринта рано стопанките простират или закачват пред домовете си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци: те пазели къщата, да не влезе в нея злото — болести и немотия. Като ги видела, баба Марта щяла да се разсмее и да пекне слънце.

Предварително жените усукват бели и червени вълнени конци — мартеници, които завързват или окачват на всеки от семейството. Мартениците трябвало да са така усукани, както момите се усукват около момците. Невестите носят мартениците отдясно, момите — отляво. Ергените ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже — изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.

Мартениците пазят човека от уроки и болести. Носят се докато се види лястовица, докато се чуе гукане на гълъб или кукувичето "ку-ку", докато се види първия щъркел. Тогава се свалят и се завързват на разцъфнало (или зелено) плодно дръвче, за да има плодородие. По други места я слагали под голям камък и след девет дни гледали какво има под него. Ако са се настанили мравки, годината ще е богата с овце, ако има други по-едри буболечки — сполука в крави, в едър добитък. Затова някъде наричат мартеницата "гадалушка". Другаде я хвърляли в реката, та по вода да им върви и всичко лошо да изтече.

В някои краища наричат седмицата, започваща от 1 март броените дни — по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. Широко е разпространен и друг обичай — избиране на ден: всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината — ако е слънчев, ще е успешна; ако вали и времето е лошо — ще има трудности.

Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец, без прибавки към него. В някои области на конците вързвали златна или сребърна паричка, синьо манисто, но те по-скоро играели роля на народен амулет — да предпазват от болести хора, добитък и овощни дървета. 

image
Народното чувство за красота, което създава оригинално творчество, се проявява по-късно. Обикновено направени от вълна, мартениците са във вид на парички, топчета, пискюли, пулчета и "съсънки" (гроздчета). Неповторимо български са кукличките "Пижо и Пенда".

Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предпазване от болести. Да си припомним, че на младите булки и на малките деца са връзвали пресукан червен конец на китката. Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената — здраве и сила, толкова необходима на всички в края на зимния сезон, когато жизнените сили и хранителни запаси са на изчерпване.

Легендите

Много и различни са легендите за единствено българското послание за късмет и красота в живота - мартеницата. Една от тях свързва носенето на мартеници с излизането на хайдутите в планините. Цветовете съвсем не са случайно избрани. Белият символизира жадуваната свобода, а червеният - неизбежното проливане на кръв за извоюването й.

image
Преди стотици години, прабългарският хан Исперих тръгнал от дома си в далечните Тибетски планини, за да дири плодородна земя за народа си прабългарски. Той преминал през много реки и планини, докато стигнал земите на славяните, които го посрещнали като скъп гост. Славянки, с бели дрехи му носели бокали с напитки, а трапезите били отрупани с ястия – всичко, което се ражда по тази благословена земя. Но на хана не му било весело, защото той тъгувал за дома си и за своите близки – за майка си и сестра си Калина. Седнал той на брега на голямата река и сълзи покапали по загорялото му лице, а взорът му се отправил молитвено към боговете и към слънцето за чудо. И чудото станало! На рамото му кацнала лястовичка – на нея хана разказал болката си. Лястовичката отлетяла към земите, откъдето дошли прабългарите, и разказала с човешки глас на Калина, че брат й е намерил нови земи за царството си, но много тъгува за нея и праща много здраве...

Зарадвала се Калина и решила да изпрати хабер на своя брат. Свила зелена китка, усукала я с вълнен конец и направила възелчета за поздрав – и изпратила лястовичката да отнесе китката на брат й. Като мълния се понесло птичето и скоро кацнало на рамото на Исперих. Ханът радостен взел китката, разчел по възелчетата поздрава на сестра си и накичил гърдите си с китката. Ханът повелил на народа си – всеки да си върже малка китка от пресукан бял и червен конец, и на този ден да се кичи винаги – за здраве и небесна благословия. Това се случило на първи март и останало и до наши дни.

image
Друга легенда ни пренася във времето на Аспарух. След победата над византийците и обявяването на новооснованата българска държава ханът решил да извърши жертвоприношение на бог Тангра. Обичаят от земите на хан Кубрат отреждал жертвената клада да се запали със стръкче изсъхнал копър, какъвто не успели да намерят наоколо. Докато мислел какво да прави, на рамото на хана кацнал сокол. На крачето му висяло снопче копър, завързано с бял конец, половината обагрен в червено. Хуба, останалата в далечния бащин дом сестра на Аспарух, сънувала сън и разбрала за затруднението на брат си. Изпратила му копър по любимия сокол. По белия конец имало червени капки кръв - от одрасканата й от птицата длан. Хан Аспарух запалил огъня с копъра, а червено-белия конец завързал на китката си за спомен. После всички се закичили с червено-бели конци. Денят бил 1 март, тогавашната Нова година. Нарекли червено-белия конец мартеница, по името на месеца, и тя станала символ на мир и любов, на здраве и щастие. С белия цвят се изтъкват чистотата и искреността на отношенията, а с червения - топлотата на приятелството и взаимната обич.

image
А християните разправят, че преди много години, когато хората били радостни, обличали бели дрехи. Така в една пролетна утрин на първи март, в годината, когато Исус щял да се появи сред човеците, Дева Мария в бяла премяна се изправила сред одаята пред огнището, отрязала една лентичка от фустата си и я обагрила с девствената си кръв. После я усукала с друга бяла лентичка и украсила гърдите си. След това излязла на пруста, за да срещне първите зари на слънцето, да възвести на вселената, че я чака плодородие - животворящо и светло, и да я благослови. И се родил Господ Исус Христос, единосъщ с Бог Отец, въплътен от Свети Дух и Дева Мария - Пресвета Богородица.

Оттогава до днес, усуканите червено-бели конци на мартеницата по традиция красят всички жени, деца и домашни животни – за да бъдат здрави, плодни и да носят радост на семейството. Според християните този български обичай е единствен и не се среща никъде другаде – израз на човешко поклонение пред Божията майка.

Още за Баба Марта
image
И до днес по стар български обичай българите посрещат символично пролетта и Баба Марта закичени с мартеници от прeсукани червен и бял конец. Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената здраве и сила. Това е обяснимо, защото носенето на мартеницата е в края на зимния сезон, когато жизнените сили са на изчерпване.

На 1 март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени вълнени чорапи. Стопанката връзва мартеничките на всички в дома и благославя: "Да има здраве по хора и добитък, да раждат овошките, да бягат змии и гущери от хората, да има сполука в добитъка...".

За съвременния българин мартеницата е преди всичко традиция и символично пожелание за здраве и късмет. Но някога смятали мартеницата за амулет. Вярвали, че тя предпазва хората, добитъка, къщата и цялото стопанство от "злите сили" на отиващата си зима. На някои места я наричат "урочница", защото се вярвало, че предпазва от "лоши очи" и от уроки. От друга страна, обаче, червено-бялата нишка по магически път стимулира плодовитостта, според фолклорните представи. По-образно и метафорично звучи вярването, че мартениците развеселяват баба Марта. Така се нарича месец март в българския фолклор. Баба Марта е пословична с капризния си нрав. Ако се развесели и усмихне, грейва слънце и става топло. Разсърди ли се старицата, докарва студ и сняг.

Според народния обичай мартениците се носят до Младенци – на 9 март или до Благовец – на 25 март. По-рядка е била навремето практиката да се носят само през първите три дни от март. Още по-ограничен е обичаят мартеници да се носят цели 40 дни или чак до жътва. Най-разпространен е обичаят мартеничките да се носят дотогава, докато не се види лястовичка или щъркел, докато не се види цъфнала овошка. Тогава всеки сваля своята мартеница и я закача на дърво или храст - на цъфнала слива, ябълка, праскова или пък на трендафил, та да са бели, червени, хубави и здрави хората. По-трудно изпълним за градските жители е обичаят мартеницата да се свали, когато видиш щъркел за първи път през пролетта. Поверието е, че ако видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви добре - сякаш "хвърчи". А ако щъркелът е кацнал, ще си сънлив и мързелив през идното лято. Затова пожеланието в такъв момент било "Щъркел хвърчи и аз да хвърча". Или пък като хвърляли своята мартеница нагоре към летящия щъркел, децата викали: "На ти на тебе мартеница, а дай на мене здраве".
image 

РЕЦЕПТИТЕ НА БАБА МАРТА

Днеска Марта за разтуха
на една поляна глуха

по искрящия снежец
със игла и жълт конец

избродира на камара
сто големи минзухара.

А когато свърши туй,
викна, всеки да я чуй:

- Мило горско население,
днеска съм във настроение -

чакам вашите поръчки
и с вълшебната си пръчка

ще ви сготвя във казана
всяко ядене мечтано!

Зайко викна: - Пандишпан!
Вълчо: - Цял овен одран!

Врабчо: - Крушева туршия!
Лиса: - Крехка птича шия!

Мечо: - Аз пък боровинки!
Ежко: - Печени калинки!

Шаро: - Мляко от коза!
А Кокошката: - Боза,

куд-куд, куд-куд, кудкудяк,
баница от свеж спанак,

че съм толкова послушна -
Марта всичките изслуша

и с вълшебната си пръчка
сготви тяхната поръчка.

Но за зло - беда се случи,
ето кой какво получи:

Зайко: баница с туршия,
Вълчо: от калинка шия,

Врабчо: буре със боза,
Лиса: вълна от коза,

Мечо: мляко и спанак,
Ежко: пържен кудкудяк,

Шаро: птичи пандишпан,
а Кокошката: курбан -

Марта ядно вежди смръщи,
Марта люто се намръщи,

чак се просълзи горката -
мътна придойде реката

от излелия се дъжд,
после сняг. - Но изведнъж,

яхнал щъркел дългокрак,
тук Април пристигна пак.

 © Петя Караколева

image 



Тагове:   март,


Гласувай:
0



1. avangardi - Митко, Честита да ни е Баба Марта, нарекох я - за Мир и Добота! Добре дошла да е - с Любов и Светлина!!!
01.03.2008 10:46
Радвам се, че си до нас в лош и хубав час! Баба Марта носи пролетта, здравето, щастието и радостта! Пожелавам ти ги от сърце!
Честита Баба Марта на всички наши приятели, клиенти, партньори, колеги!!! Да сме живи-здрави, усмихнати и успешни!
цитирай
2. mkalpakchiew - Иле, Честита Баба Марта и от мен!
01.03.2008 14:47
Поздравявам те с едно стихотворение на нашата приятелка Есен:

Март

Червена и бяла
е Марта при нас.
Пропита със нежност,
ухае на страст.

Усукала времето,
преплела лъчи,
отмива студените,
зимните дни.

Събрала е силата,
натежала от зов,
бременна с времето
ражда любов.

Разпуква зеленото
и трели ечат,
с крилата на птиците
мечтите летят.

Събужда се поривът
светът вън е нов.
Усмихва се слънцето -
струйки любов!

Автор: esen
цитирай
3. bizcocho - Edin 4udesen post!
01.03.2008 18:21
Tolkova e hubavo tuk-svejo,uhae6to na prolet:)
цитирай
4. анонимен - Хубав материал...
26.10.2008 04:41
Хубав материал, но дословно изкопиран от тук: http://www.mysticolors.com/forum/index.php?showtopic=282 . Уважавайте труда на другите!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mkalpakchiew
Категория: Изкуство
Прочетен: 589966
Постинги: 123
Коментари: 376
Гласове: 7139