Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2007 06:58 - Светът се прощава с вечно усмихнатия изпълнител - Чао, маестро Павароти!
Автор: mkalpakchiew Категория: Изкуство   
Прочетен: 1899 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.09.2007 07:07


Звездният тенор издъхна вчера щастлив и обичан
image
Ciao, maestro!
ФОТО АП И РОЙТЕРС
Светът е в траур за своя любим тенор! Лучано Павароти издъхна в дома си в Модена след дълга и упорита битка с рака на панкреаса. Той умря на 71 рано вчера сутринта. Погребението му е утре в родния му град. От три години най-голямата звезда на операта опитва да надлъже смъртта. Миналата година отложи прощалното си световно турне заради операции по злокачествения тумор. През август тази година влезе в болница за последно. Две седмици по-късно го изписаха със съобщението, че се е стабилизирал. А вчера се случи непоправимото. "Смъртта на Лучано Павароти е огромна болка за нас. Ще предложа градският театър в Модена да бъде наречен на негово име", каза кметът на северния италиански град Джорджо Пиги.
Павароти живя щастливо, бе обичан от жените, децата и милиардите си фенове. "Винаги съм се възхищавал на божествения му глас, както и на невероятното му чувство за хумор. Понякога на концертите на трима ни с него и Хосе Карерас забравяхме, че пеем пред публика, която е платила да ни слуша - толкова много се забавлявахме", сподели през сълзи Пласидо Доминго. "Павароти бе много забавна личност. Ще го запомним като велик творец и човек с огромна харизма. Той нямаше равен и в областта на гастрономията. Бе много добър приятел и голям играч на покер", проплака на свой ред Хосе Карерас.
"Имаше тенори и имаше и Павароти. Благодарение на него оперната култура достигна до новите поколения", казва на свой ред италианският режисьор Франко Дзефирели. "Лучано бе олицетворение на големите тенори след времето на Енрико Карузо. Неговите топлота и харизма омайваха хората по целия свят", написа френският президент Никола Саркози.
"Загубихме голям човек и тенор, но аз загубих много добър приятел", бе краткото изявление на оперната певица Мирела Френи, вдовица на баса Николай Гяуров. Френи е посетила приятеля си на 13 август в болницата.
"Той бе невероятен. Гласът му е толкова отличителен, че бяха достатъчни няколко такта, за да разберете кой пее", сподели британският тенор Ръсел Уотсън. "Тъжно ми е, че повече няма да чуя изключителния му глас", допълни 72-годишният японски диригент Сейджи Одзава.
"Павароти бе посланик на италианската музика, култура и традиции по света. Той ще остане музикалният символ на цяла една епоха и най-сърдечният глас на Италия", заяви бившият италиански премиер Силвио Берлускони.

Николета Мантовани е последната му любов
image
Ожени се повторно за секретарката си Николета Мантовани - той бе на 68, а тя на 33. Имат дъщеря Аличе

Преди влизането си в болница певецът прекарваше лятната си отпуска на своята вила със семейството си. През 1990 г. той се разведе с дългогодишната си съпруга заради снимки в таблоиди, които го показват със секретарката му Николета Мантовани. Аферата с доста по-младата от него асистентка разбуни моралистите и предизвика бум от коментари в медиите. От първата си жена, която преживя изключително тежко раздялата, певецът има три дъщери. А от Николета - пак дъщеря Аличе, родена през 2003 г. Само година по-късно, между 2004-2006 г., Павароти се подложи на серия хирургически операции - на коленете, гръбнака, шията и за премахване на раковото образувание в задстомашната жлеза. Последната му публична изява бе на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Торино през февруари 2006 г.

Райна Кабаиванска: Бе победител и пя до последно
Райна Кабаиванска бе много разстроена от вестта за кончината на отличния си приятел. Тя си спомни как той през 1974 г. каза: "Досега Тоска бе Мария Калас, вече е само Райна Кабаиванска." Примата бе много развълнувана, но сдържаше сълзите си в разговора ни по телефона от Модена.

image
Смяташе Райна Кабаиванска за най-добрата певица в съвременната опера
- Госпожо Кабаиванска, как разбрахте, че вашият голям приятел и колега е починал?
- Тази сутрин в 5 часа ми се обадиха по телефона и казаха, че това е последният му дъх. Аз бях в постоянна връзка със секретарката му. В 2 часа през нощта е имал момент на просветление, излязъл е за малко от безсъзнание. Видях го преди седмица, той вече не говореше, живееше на морфин. Тези месеци през време на болестта му много често ходех при него в дома му. Бяхме много близки, имахме си голям респект един към друг. Винаги му казвах: "Ти си роден победител!" Даже това "винчеро, винчеро", което пееше в "Трубадур", беше неговото правило в живота. "Винчеро" значи "ще победя".
- Кога си говорихте за последно?
- Не само говорихме, а пяхме. Последния път, той беше вече много зле, на системи, аз му казах: "Лучано, хайде да попеем малко, за да видя как е гласът ти!" Той се поизправи малко на леглото и започнахме да пеем заедно. Направихме два вокализа. А после беше наистина много трогателно. Направиха ми в края на юли голям празник на площада в град Сардзана за 50 години от кариерата ми и той ми телефонира лично. Когато чуха гласа му по високоговорителите, целият площад занемя. Това беше още неговият глас - младежки, силен, възторжен и ясен, като че ли от небето слизаше. Говорихме 10 минути. Избухна невероятно ръкопляскане и дадоха на грамаден екран нашия дует от "Тоска", който преди много години бяхме пели заедно на честването на 25 години от кариерата му.
- Ще продължите ли работата си в Музикалната академия, която основахте заедно с него и Мирела Френи?
- И сега отивам там да преподавам, можете ли да си представите как се чувствам! Даже ме чакат екипи от "Рай уно" и bTV, които са дошли на място. Павароти е мой стар приятел. През 1959 година заедно участвахме в конкурс във Верчели. Аз пях "Мантията" на Пучини и спечелих конкурса за жени, а Лучано - за мъже. После, уви, в нашия репертоар имахме само една опера заедно, "Тоска", но я пяхме навсякъде - в "Ла Скала", във Виена с Караян, в Неапол и Рим, където я заснеха на филм. Имам вълнуващи спомени отпреди 4 години в Неапол, когато пях последната си "Тоска" на рождения ми ден на 15 декември. Без никой нищо да ми каже, когато излязох сама за ръкоплясканията, оркестърът засвири Happy Birthday и Лучано дойде да ме поздрави на сцената с две чаши шампанско. Така ще го запомня - винаги усмихнат и сърдечен.

Роден е за сцена
Любимецът от оперната сцена Лучано Павароти е роден в Модена, Италия, на 12 октомври 1935 г. Баща му е хлебар и певец аматьор. Той често носи вкъщи плочи със записи на велики изпълнители, които слушат вечер. В ученическите си години бъдещата звезда посещава църковния хор. Младият Павароти израства влюбен в спорта и е приятел от детинство с Мирела Френи. След кратка кариера на учител в началните класове, Павароти прави остър завой в професията. На 29 април 1961 г. побеждава на международния конкурс за млади певци в Реджо ди Емилия. През същата година прави своя дебют с ролята на Родолфо в "Бохеми" на Пучини. През 1966 г. става солист на "Ла Скала".  През 1967 г. стига и до нюйоркската "Метрополитън опера", с която свързва трайно съдбата си. Ще се запомнят концертите му с поп и рок изпълнители като "Ю ту", Стиви Уондър, Елтън Джон. През 1990 г. обединява усилията си с Хосе Карерас и доскорошния си съперник Пласидо Доминго за един от най-запомнящите се концерти в древните римски бани на Каракала. Това поставя основата и на бъдещото световно турне на Тримата тенори. През време на шеметната му кариера са продадени 100 милиона негови албума, излизал е на стадиони. 500 хиляди зрители се струпват на концерта му в Сентръл парк в Ню Йорк. Най-знаменитата песен на всички времена O, sole mio! е черешката в тортата на всичките му концерти. 

Тенорът: Внучката ми е по-голяма от дъщерята
"Всички сме в ръцете на Господ. За съжаление в ранна младост не се замисляш за здравето си, а колкото повече приближаваш старостта, се налага да плащаш за своето лекомислие. Но аз съм силно момче, налагало ми се е да решавам много по-големи проблеми. Щом се възстановя окончателно, веднага ще се върна на сцената. Наскучах се", каза в последното си интервю пред руския вестник "Аргументи и факти" великият тенор. С присъщия си несломим оптимизъм Павароти обясни диетата си, с помощта на която свали 30 килограма от свръхтеглото си. "Тя е само една - трябва просто да се въздържам да ям вкусна храна, когато ужасно ми се иска, и си лягам да спя гладен. Чувал съм теорията, че колкото си по-тлъст, толкова по-хубаво пееш. Но не гоня образци, все пак съм певец, а не фотомодел", шегуваше се звездата. Павароти призна, че първият му хонорар е 2 долара. Бил 18-годишен и заработвал, като изпълнявал народни песни и канцонети по сватби. А на голямата сцена излиза почти на 30.
Макар и болен Лучано продължаваше да тренира гласа си, изпявайки минимум три арии на ден. При това така мощно, че да задрънчат стъклата на прозорците. Майтапеше се, че предпочита да слуша изпълненията на Пласидо Доминго пред своите собствени - "Боже, опази" - и си пуска някои от първите дискове на "Бийтълс". Повечето време отделяше за приятелите и семейството си. "Старая се да не се разделям с малката си дъщеря, водя я на гастроли от бебе. Късното дете носи феноменално усещане, не мога да дойда на себе си от радост. Макар че, от друга страна, е парадокс - имам внучка, по-голяма от нея. През останалото свободно време се държа като стандартен италиански пенсионер в почивка - кафе, телевизия и четене на детективски романи, които обожавам. И, разбира се, най-главното увлечение - футболът. Аз съм фанатик на Ювентус до такава степен, че въртя на видео старите им мачове."
Допреди няколко седмици великият тенор обучаваше изпълнители в лятната си вила Адио, Лучано! Павароти си отиде след тежка битка с рака САМО ФАКТИ. ОТКЪСИ ОТ ЖИТИЕТО НА ПЕВЕЦА - Първият концерт на тримата тенори беше в Рим при закриването на Световното първенство по футбол през 1990 г. и беше предаван по телевизията в над 170 държави.
- Последната публична изява на Лучано Павароти беше при откриването на Зимните олимпийски игри в Торино през февруари 2006 г.
- Преди повече от месец дъщеря му Джулиана каза пред репортери, че баща й е отслабнал наполовина и очаква близкия си край.
- Броени дни преди смъртта на тенора, италианското правителство учреди нова държавна награда и обяви за пръв носител Павароти. Отличието се дава за популяризиране на италианската култура в страната и чужбина, но Лучано не доживя церемонията.
- При всяка смяна на караула пред Бъкингамския дворец вчера оркестър свиреше арията Nessun Dorma от операта "Турандот" на Пучини. Изпълнение на Павароти я превърна в любим химн на футболните запалянковци. ИСКРЕНО И ЛИЧНО. ЖЕНИТЕ В ЖИВОТА МУ - Лучано Павароти има два брака и четири дъщери.
- През 1990 г. тенорът се разведе с първата си съпруга Адуа след 37-годишен брак. От нея Павароти има три дъщери - Лоренца, Кристина и Джулиана.
- През 2003-а певецът се ожени за секретарката си Николета Мантовани. Освен, че е по-млада от него с 34 години, тя е по-голяма и от трите му дъщери от първия брак.
- Мантовани забременява с близнаци. След усложнения животът й виси на косъм, но лекарите я спасяват. Едното й дете (от мъжки пол) обаче се ражда мъртво, оцелява само момиченцето, кръстено от родителите Аличе. ДРУГИТЕ ЗА НЕГО. КАКВО СИ ОТИДЕ С ПЕВЕЦА - "Някои могат да пеят опера, Лучано БЕШЕ опера!" - Боно от U 2
- "Със смъртта на маестро Лучано Павароти изчезна най-големият глас на музикалното изкуство и на Италия", заяви италианският премиер РОМАНО ПРОДИ в съболезнователната телеграма до семейството на певеца.
- "Докато великите оперни гласове от миналото се затварят в техния лъскав, елитарен свят, телевизионните зрители по целия свят чуха пеенето на Павароти с поп звезди като Стинг и Боно в прочутите му бенефиси "Павароти и приятели", посветени на нуждаещите се. Той беше един от тези редки артисти, които повлияха на живота на хората по целия свят, от всички социални прослойки.  Със своите участия, записи и концерти, Лучано Павароти доведе необикновената сила на операта до хора, които никога не са се сблъсквали с класическо пеене. Така той обогати техните животи. Това ще бъде неговото завещание", се казва  в изявление на Кралската опера "КОВЪНТ ГАРДЪН" в Лондон.
- "Винаги ни е обичал, както и ние него. Беше пълен с радост, имаше щастлив дух от дете" - ВЕНУСТА НАШЕТИ, 71-годишна съгражданка на тенора, която сервирала кафето в любимия му бар. От вчера светът е малко по-смълчан. Отиде си великолепният Лучано - тихо, но неумолимо стопен от тежката битка с рака. Асът на тенорите издъхна в пет часа сутринта италианско време, уточни мениджърът му Тери Робсън в официално изявление, разпространено от всички световни медии. image "Беше в безсъзнание, бъбреците му спряха да действат", допълни Робсън. Преди година певецът претърпя операция за отстраняване на злокачествен тумор на панкреаса в болница в Ню Йорк. Заради заболяването той отмени всичките си концерти, планирани за 2006 г. След намесата на хирурзите отвъд Океана Павароти се стабилизира и се оттегли във вилата си в родната Модена. Миналия месец обаче влезе пак в болница заради възпаление на белите дробове. След кризата лекарите го изписаха и тенорът беше изпратен в дома си, където беше под наблюдението на онколози. Състоянието му се влошило рязко в сряда вечерта и часове по-късно настъпила смъртта.
Във вчерашния ден най-близките приятели и колеги на великия тенор дойдоха в дома му, за да се сбогуват с него.
"Лучано остана до края оптимист. Беше уверен, че ще пребори болестта и планираше да се върне на сцената, за да довърши прощалното си турне, допълни мениджърът му.
Само допреди броени седмици певецът приемал ученици в лятната сит вила в Песаро и се занимавал с тях по няколко часа. Преди две години Павароти и негови колеги, сред които примата Райна Кабаиванска откриха в Модена Академия за млади изпълнители в Модена.
"Той също планираше да завърши записите на църковни песни и да открие следващата фаза на Павароти международното състезание за гласове", се казва в изявлението.Той направи операта масово изкуствоЛучано Павароти е роден на 12 октомври 1935 г. Майка му работела в цигарена фабрика, а баща му бил хлебар и певец-аматьор, както повечето жители на Модена. Той често носел вкъщи плочи със записи на велики изпълнители, които семейство Павароти слушало вечер. Въпреки, че Лучано пее в църковен хор на 9 години, страстта му е към футбола и искал да стане професионален играч. Но майка му го убедила да бъде учител. Лучано преподавал в прогимназията цели две докато осъзнае истинското си призвание и тръгне на уроци по пеене.
Павароти прави оперния си дебют на 29 април 1961 г. в оперната зала в Реджо Емилия на конкурс за млади оперни певци като Родолфо в “Бохеми" на Джакомо Пучини. image

Великолепните тенори на ХХ век - Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти на концерт в Модена през юни 1997 г.


Скоро Павароти е забелязан от легендарното австралийско сопрано Джоан Съдърленд. Той пее с нея и съпруга й, диригента Ричард Бонидж, в Австралия, САЩ и Лондон. Така през 1967 г. стига и до нюйоркската "Метрополитън опера", с която свързва трайно съдбата си. Ще се запомнят концертите му с поп и рок изпълнители, а през 1990 г. обединява усилията си с Хосе Карерас и доскорошния си съперник Пласидо Доминго за един от най-запомнящите се концерти в римските Бани на Каракала. Това поставя основата и на бъдещото световно турне на Тримата тенори. Самостоятелните му изпълнения пък са издавани в златни и платинени тиражи. image

Тенорът разговаря с Боно от ирландската група U2 на репетиция.



Тагове:   маестро,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mkalpakchiew
Категория: Изкуство
Прочетен: 587609
Постинги: 123
Коментари: 376
Гласове: 7139