Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2007 16:56 - Правилата за жени! - Облеклото: създайте си собствен почерк
Автор: mkalpakchiew Категория: Изкуство   
Прочетен: 2573 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 06.09.2007 05:11


Модата трябва да отразява същността на жената

    Когато става въпрос за дамска мода, не може да се каже, че един стил или конкретна дреха е подходяща за всички жени. Облеклото зависи най-вече от настроението на жената или отношението, което би искала да получи в определен ден. Модата трябва да отразява същността на жената, нейните желания и нейната уникалност.
      За разлика от мъжете, жените имат безброй възможности за обличане – официално или ежедневно. Защо да се придържате към рутинните тъмно сини или черни костюми? Може да изглеждате професионално и без тях. Опитайте нещо ново – може би риза в различен цвят, плетена долна блузка, прилепнал към тялото пуловер с остро деколте или дори дълга рокля.
      Използвайте мултифункционални дрехи, които могат да се комбинират. Черните панталони са идеални – добавете към тази мултифункционална дреха секси блузка, ако излизате вечерта или цветно сако за работа. Начинът, по който изглеждате всеки път, трябва да отразява вашият личен стил - от бюрото до вечерята навън.
        Жените могат да избират не само между много дрехи, но и измежду дузини тъкани, които да паснат на всяка индивидуалност. От коприната до кашмира, тъканите могат да ви накарат да се чувствате изтънчена, секси или закачлива. Технологията е постигнала много в подобряването на материите. Например стегнатият и фин полиестер може да изглежда и да създава усещането за коприна.
      Заедно с тъканите, добавящи изразителност към гардероба ви, цветовете възбуждат сетивата и повдигат духа. Днес може да бъде намерена безкрайна гама цветове, които да изразят същността ви.
        Аксесоарите са също нещо много важно, което може да придаде живот на вида ви. Те трябва да бъдат забавни, флиртуващи, искрящи в цветове. Аксесоарите трябва да освежат тъмните дрехи, да бъдат израз на индивидуалност и да създават усещане за характер. Цветният шал, точно подбраната чанта, обувки или колан придават различен вид. Бижутата и аксесоарите за коса са друг начин за придаване на допълнителна изразителност и за разнообразяване на официалното и неофициалното облекло.
      Нека обаче да не забравяме най-важното нещо относно дамското облекло – комфорта! Дрехите трябва да са удобни и да се носят уверено. Във всяка ситуация – бизнес или забавление – жената трябва да се чувства изтънчена, женствена и най-важното - да се чувства уверена.
        Характерът, същността и уникалността на жената се отразяват и чрез нейния гардероб. Затова направете гардероба си свеж, нов и функционален. Изследвайте безкрайните възможности на дамската мода и се погрижете за външния вид, който ще ви накара да се чувствате добре в “собствената си кожа”!

      Може би още не сте открила онзи специфичен ваш собствен стил, който обединява комфорт за фигурата ви, атрактивност за портфейла ви и съответствие на индивидуалността ви .
         Съществува ли въобще такава комбинация? Разбира се, че съществува! Необходимо е само известна креативност и усилие от ваша страна, за да създадете вашият индивидуален почерк.
        Облечете фигурата си правилно
        Когато се обличате в съответствие с фигурата си, мислете от гледна точка на силуета. Сигурно не искате вашият собствен почерк да подчертава части от тялото, които не харесвате. Напротив – вашият стил трябва да служи като камофлаж на проблемните места, докато същевременно подчертава най-хубавото на фигурата ви. Например, високите жени изглеждат страхотно в прави панталони, а жените, които искат да издължат късия врат трябва да избират остри и отворени широки деколтета.
        Облечете личността си
        Като каква се възприемате: по-разкрепостена или може би спортен тип? Кои филмови звезди – от едно време или настоящи – са ви любимите? Какъвто и стил да харесвате, дрехите могат да отразят онази част от личността ви, която искате да изявите. Модистите обикновено поставят стиловете в една от следните категории: спортен, романтичен, секси, класически и фънки. Имайте предвид също, че стилът ви ще зависи и от това къде отивате – на работа, до магазина или на купон. Всеки от стиловете има своите характеристики:
         Спортен стил: ежедневен, “дишащи” материи
        Романтичен стил: цветни щампи, дантели, коприна, нежни бижута
       Секси стил: обгръщащ фигурата, наситени цветове, чувствени материи като кадифе и сатен
         Класически стил: скъпи тъкани, минимално бижута
        Фънки стил: цветен, смели комбинации, моден
      Докато семейството и приятелите ви може би ви асоциират с някой от изброените стилове, вие не трябва да се страхувате да съчетавате отделните стилове, докато откриете собствения си индивидуален почерк.
       Съчетания
      Съчетаване на класиката с неочаквани елементи е страхотен начин да откриете вашия моден стил, особено ако ви привлича доброто качество, високата класа и модерното. Всъщност, много е модерно да се смесват стиловете. Например –  яке военен стил и нежна пола, за да се обединят мъжкото и женското начало. Истинският моден хамелеон кара хората да експериментират, смесвайки и комбинирайки дрехи, които отразяват различни елементи от индивидуалността им. След като веднъж откриете почерка си, поддържайте го на ниво с нови открития в комбинациите, които досега сте се колебаела да експериментирате.
          Дрехи и аксесоари
          Обувки, чанти, бижута – има достатъчно от любимите ни вещи. Аксесоарите могат да променят външния вид от хубав до ужасен, така че гледайте да ги използвате във ваша полза. Как да го правите? Мислете в посока на цветовете, украшенията, тъканите и размерите. Не е необходимо винаги да съчетавате цветово дрехите си. Например – не е необходимо обувките и чантата ви да са в един цвят. Експериментирайте в същата цветова гама или отидете към комбинации като златисти обувки и зелена чанта. Лека цветна рокля би изглеждала чудесно с масивно златно бижу. Бъдете изобретателна с облеклото си и аксесоарите и ако направите случайна модна грешка, никой няма да ви убие!
           Разгледайте внимателно гардероба си и вижте какво преобладава: бежово, тениски, дънки? А какво бихте искала да изпробвате?
          Ако решите да промените стила си, не правете всичко изведнъж – сигурно искате все пак близките ви да ви разпознаят. Започнете да “усвоявате” нови неща като различен модел блуза, обувки, аксесоари за коса и усетете как се чувствате – комфортно или не. Попитайте и близките ви как ви възприемат.
        Да откриете собствения си стил и да създадете собствен почерк в начина си на обличане трябва да бъде естествен процес, а не престараване. Веднъж след като придобиете стила, който отразява вас самата и това, което искате да представите на тези около вас, покажете, че го притежавате и че той е вашия естествен стил. Това е, което ще направи почерка ви и вас самата незабравима!



            Малката черна рокля: вчера, днес, утре...

  Малката черна рокля отдавна вече не е само част от облеклото, това е цяла концепция, култова вещ, която намира своето въплъщение във всяка епоха.
         Не е важно какви са днешните модни тенденции: жените продължават да се доверяват на този вечен гарант на безупречния стил, а по празниците популярността на черната рокля нараства десетки пъти. Женското възхищение от тази обикновена, но гениална дреха не спира вече близо сто години. От самото появяване легендарната рокля е направила истинска революция в женския гардероб, придавайки на стила невиждана в тези времена черта – демократичност.
             Създателката на малката черна рокля - мадмоазел Шанел - през 1926 г. накарала последователките на модата от целия свят да изхвърлят от гардеробите си сложните, остарели рокли. Успехът на тази дреха бил толкова голям, че американките дори нарекли роклята “La Ford”, давайки на тази дреха цялата популярност, която по това време е притежавал само производителят на най-известната кола в САЩ.
          Така малката черна рокля обърнала представата на жените за елегантния гардероб, покорявайки ги със своята форма - толкова универсална, колкото и кройката на обикновената тениска. Днес тази рокля е практически единствената дреха, в която жената се чувства максимално комфортно и стилно, независимо от фигурата си, възрастта и социалния статус. А известната фраза на Шанел за това, че “малката черна рокля трябва да присъства в гардероба на всяка жена”, знаят дори тези, които не се интересуват от модата. В това се състои простата и действена магия на тази дреха.
              Черният цвят, неутрален и съблазняващ едновременно, позволява най-различни вариации и съчетания. Най-често те са просто необходими. В зависимост от това, с какво се съчетава, една и съща рокля може да изглежда и секси, и стилно, и траурно. Последното може да се получи като визуален ефект при тези, които избягват смелите съчетания.
           Простотата на кройката създава огромно поле за фантазии с различни детайли и аксесоари. Тук на първи план излизат умението да се съчетават стиловете, да се играе с различията и способността да се избягва обезличаването.
Най-удачния и актуален вариант е съчетанието на малката черна рокля с бродирано сако и обувки на ток. Обличайки тази рокля, е необходимо да намерите тънката граница между небрежността и елегантността, за да изглеждате еднакво хармонично както през деня, така и вечерта. Всякакви метаморфози с тази дреха стават за секунди. Достатъчно е да облечете отгоре обикновено сако – и може да тръгвате за офиса. Кожена яка и брошка със скъпоценни камъни или тяхна имитация – и роклята мигновено се превръща в стилен вечерен тоалет. Актуалната тенденция: къса черна рокля, съчетана с ярък цветен чорапогащник. Но внимавайте - този вариант е подходящ само за жените със слаби крака.
         За да не изглеждате прекалено строго в черната рокля, съчетавайте ценни с друг тип бижута, например, сложете класическо колие от перли и дървена гривна.
Класическият вариант, който може да направи елегантна всяка жена вариант е: малка черна рокля, скромна перлена огърлица, тънък бежов чорапогащник и черни обувки на висок ток. Трябва да знаете обаче, че този тоалет прибавя години към вида ви.
         Универсалната черна рокля е намерила себе си и в стила “casual” (неофициалното, ежедневно облекло). Ако е студено, облечете под роклята тънко поло с дълги ръкави, но то задължително трябва да е с контрастен цвят. Не по-малко “уютен” вариант е роклята, облечена върху тесни вълнени панталони. Тази комбинация може да бъде допълнена с плетена яка.
         Днес, без съмнение, на върха на модата е тясна и къса черна рокля в стила на 60-е. Но тя не отива на всяка жена. Затова правилото може да бъде само едно: забравете за правилата. Всичко е във вашите ръце, за да интерпретирате вечната черна рокля така, както ви харесва: варианти за коктейл в стил ретро-шик, декорация с кристали, камъчета и пайети, разкошни платове от кадифе до муселин.



Деловият костюм – класика с дъх на женска индивидуалност

          За никого не е тайна, че външният ви вид трябва да съответства на приетия стандарт в организацията, за която работите. Всеки офис има свои правила и вашата основна задача е в това, без да излизате от рамките на стандарта, да се опитате да съхраните своята индивидуалност, да превърнете деловия си костюм в нещо запомнящо се, без да е парадиращо.
         Особено внимание трябва да се обърне на деловия костюм, с който ще се появите за първи път пред бъдещия си шеф. Ако ежедневното ви облекло може да бъде “какво да е”, то към избора на дрехата, с която ще преминете събеседването, трябва да подходите с голяма отговорност. В повечето случаи е за предпочитане да изберете класически, а не ултрамодерен стил.
          В същото време, ако сте длъжна да спазвате корпоративния стил, това съвсем не означава, че трябва да се разделите с вашата индивидуалност и да престанете да носите дрехите, които ви харесват. Поговорете с колегите и уточнете какво е категорично неприемливо в офиса. Вашата цел е да изглеждате стилно и в рамките на позволеното.
         За да не изглеждате като “бяла врана” в новия колектив, огледайте се как изглеждат вашите колеги и особено – вашият началник. Някои компании приветстват, ако служителите им се обличат по-добре и по-скъпо от потенциалните клиенти. Директор на голяма корпорация казва, че класическият стил дрехи са предпочитани на работното място:”Клиентите ще се заинтересуват, ако към тях се подхожда сериозно и тук облеклото е един от основните атрибути на невербалната комуникация. Когато те видят един добре облечен човек, те изпитват по-голямо доверие в организацията, което увеличава шанса да ви възложат поръчката”.
           Дрехите ви трябва да съответстват на положението, което заемате в компанията. Да изглеждате добре от главата до краката е част от вашия професионализъм.
“Кодексът за обличане” зависи и от това дали работите в голяма или малка компания. Обикновено деловият стил в по-големите колективи е по-малко консервативен. Освен това, хората с творчески професии (актьори, художници , музиканти, журналисти и пр.) се обличат по-свободно, отколкото офисните служители и при тях няма строги изисквания към начина на обличане.
            Ето няколко съвета за избор на делови костюм, за да бъдете винаги на висота:

1. Ако искате да се придвижите нагоре по стълбата на вашата кариера, огледайте се наоколо и вижте как се обличат колегите ви. Не е необходимо да им подражавате, а просто да уловите общия стил.

2. Вашият собствен стил не бива да се изгуби в общия корпоративен, затова не забравяйте аксесоарите – перлено колие или финно шалче на шията. 

3. Избягвайте дрехи, които се мачкат лесно – в противен случай още в средата на деня вашият делови костюм ще загуби представителността си.

4. Ако не сте сигурна в правилния избор, по-добре заложете на консервативното. Ако имате насрочено интервю или току-що сте започнали работа, обличайте се консервативно, докато не разберете как е прието да изглеждате във вашия офис.

5. Дрехите трябва да бъдат съобразени със сезона – никакъв мохер или вълна през лятото и памучни или ленени тъкани през зимата.

6. Дрехи на много “етажи”, мини-поли, джинси, чехлички, потничета с тънки презрамки, шорти – забравете това в офиса, то е категорично неприемливо.

          На работното място е неизбежна конкуренцията между мъжете и жените, поради което жените се обличат в делови костюми с панталон, скриващи тяхната женственост. Строгите костюми с панталон и ниските обувки наистина по нещо напомнят на мъжко облекло. Но всъщност никой и нищо не пречи на жената, и в официална среда, да си остане елегантна и женствена.
         Какво може да се направи, за да изглеждате женствена и елегантна, без да нарушавате корпоративните правила? Въпреки че коприната и сатенът не се приветстват особено (те са по-подходящи за вечерно облекло), може да облечете копринена или сатенена блузка под строгото сако. Обърнете внимание деколтето на вашата блузка да не бъде твърде голямо, а блузката да не е твърде къса или дълга, тъй като женствеността ще започне да граничи със съблазнитеност съблазнитеност. Това, което е естествено, не се поощрява на работното място. Що се отнася до цвета, тук всичко е съвсем просто – старайте се да не се обличате прекалено ярко, а цветовете, които подбирате, да бъдат “сдържани”.
       
          Не забравяйте, че деловият костюм не е задължително да бъде с панталон. Носете поли, вместо панталони. Това винаги е елегантно, стилно и най-вече – женствено. Не забравяйте за украшенията и аксесоарите.
Издигането в йерархията винаги е по-трудно за жените, отколкото за мъжете. От това, как изглеждате, може в голяма степен да зависи развитието на кариерата ви, така че се постарайте да не допускате грешки и да не нарушавате корпоративния модел на обличане.
Когато се чувствате женствена, вие се чувствате силна. Когато изглеждате добре, изразявайки своята индивидуалност чрез дрехите, вие се чувствате уверена.
Успех в кариерата!



 




Тагове:   облеклото,


Гласувай:
0



1. comfy - Приятелю,
06.09.2007 02:08
за мен беше удоволствие да прочета този красив и информационно наситен постинг!! :)))
Благодаря ти!...

Дано, обаче, го прочетат повече жени... :(

Спешъл поздрави от мен!!! :)
Приятни почивни дни!
цитирай
2. natali60 - Поздрави за постинга и от мен,
08.09.2007 19:29
приятен ден!
цитирай
3. mkalpakchiew - Дано да съм Ви полезен
10.09.2007 19:39
мили жени.
Ние, мъжете, обичаме истинските жени, които ценят себе си и околните, чрез поведението и облеклото си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mkalpakchiew
Категория: Изкуство
Прочетен: 590872
Постинги: 123
Коментари: 376
Гласове: 7139