Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2007 12:11 - Правилата за мъже! - Щрихи от съвременния етикет!
Автор: mkalpakchiew Категория: Изкуство   
Прочетен: 4466 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 10.08.2007 13:38


image

Ако не работиш като посланик, не е задължително да познаваш всички тънкости на етикета. Има обаче една категория правила за поведение, които всеки трябва да познава и с тях ще те запознаем в серия от материали. 

1. Къде
е границата между деня и вечерта?

Когато говорим за вечерно облекло, прието е за вечер да се смятат часовете след 18.00 ч. Т.е., ако си канен на коктейл в 4 следобед, не трябва да си облечен като за официална вечеря. Но ако коктейлът е в 7 вечерта, време е да извадиш вечерното облекло.

image

2. Прословутият капак на тоалетната чиния…

Това е десетилетен спор между мъжката и женската половина на човечеството, по който етикетът казва: жените са прави (може би те са писали правилата, но това е друга тема). И седалката, и капакът на тоалетната чиния трябва да са спуснати, което всъщност изглежда и по-хигиенично.

3. От коя страна на мъжа трябва да върви жената?

Кавалерско е, когато вървиш заедно с жена (без значение дали е твоята собствена или не), да заемеш страната откъм улицата, т.е., да си по-близо до колите, отколкото е тя.

image

4. Как да се облека за официално събитие?

Ако е достатъчно официално, за да изисква специално облекло, това трябва да е отбелязано в поканата. Ако имаш съмнения относно това колко официален трябва да си или това просто не е написано в поканата, най-добре е да попиташ домакините, така няма как да сбъркаш. В крайна сметка, дори да се страхуваш, че ще се покажеш неосведомен, по-добре е това да стане преди, а не по време на събитието.

5. Какво да правя с лимончето?

Какво казва етикетът за резенчето лимон в чая или за украсата на коктейла? Ядем ли я или не? 
image

 

Като цяло, всичко, което е на масата и е храна, е за ядене. Затова нищо не ти пречи, ако ястието е украсено с каквото и да било, да си го изядеш. Важното е да не го правиш с ръце – това, че е украса, не означава, че ножът и вилицата са ненужни. Колкото до напитките, съветът е подобен – ако не се налага да бъркаш с пръсти, за да намериш черешката или лимончето, няма проблем да си ги изядеш. Очевидно, ако това не е маса за хранене и няма прибори, ще ти се наложи да вземеш резенчето с пръсти, но това не е такъв проблем. Позволено е и да го изстискаш в напитката, особено в чай. Докато пръстите ти не се разхождат из чашата, всичко е наред.

Какво правим с кората? Ако няма чинийка, където да я оставим, колкото и да не ни се иска, по-добре е да оставим лимончето на ръба на чашата. Ако си на много официално място и имаш каквото и да било съмнение, че може да се омажеш, докато гризеш парче лимон или портокал, по-добре го остави.

image

6. Мобилният телефон – навсякъде?

За много хора да се разделят с телефона си дори само за миг е равносилно на трагично събитие. И все пак…

Има едно основно правило за телефона по време на хранене, без значение дали е в изискан ресторант или сред близки хора – ако не очакваш спешно обаждане, изключи телефона си или поне звука му. Разбира се, близките приятели винаги ще ти простят, колкото и телефонни разговора да проведеш, докато се храните. Но ако се окаже, че говориш повече по телефона, отколкото с тях, може и да не са особено щастливи от това. Също така, особено ако разговорът е личен, не е необходимо да оставаш на масата и да го правиш достояние на всички. Извини се и се отдалечи, докато приключиш. 

imageТелефонът ти трябва задължително да е изключен или с изключен звук на следните места:
- ресторант
- самолет
- театър, кино, концерт и т.н.
- библиотека
- музей
- църква или друго молитвено място
- класна стая или аудитория в университет
- зала за бизнес срещи
- болница

Когато си на публично място, стреми се разговорите ти да са кратки и остави дългите обяснения за момента, в който останеш сам. Говори тихо, за да не притесняваш околните.

Ако си в малко помещение, например чакалня пред лекарски кабинет, и трябва да проведеш разговор, излез от стаята и тогава говори по телефона.

Ако разговаряш с някого и телефонът ти звънне, поискай извинение и тогава вдигни. Ако разговорът стане прекалено дълъг, отдалечи се на няколко крачки.

image

Както знаеш, телефонните разговори по време на шофиране са недопустими и причината далеч не е етикетът. Ако някой ти звъни, винаги можеш да му се обадиш по-късно. Ако искаш да отговаряш веднага на повикванията, вземи си хендсфри.




image

Съществува ли такова нещо като фитнес етикет? Не и в писмен вид. 
И все пак има някои неща, които ще направят пухтенето в залата малко по-приятно (особено ако всички ги спазват…)

1. Носи си хавлия и я използвай за всеки уред. Така няма да оставяш потта си за спомен на следващия, който ще ползва мястото. Ако все пак си оставил малка симпатична локвичка, забърши я.

2. Ако си почиваш между две серии упражнения, не пази ревниво уреда. Ако някой иска да го използва, докато ти почиваш, съгласи се. По време на неговата почивка пак ще е твой ред.

3. Когато вземеш нещо отнякъде (гири и т.н.), връщай го на мястото му, след като свършиш.

4. Ако ти харесва да слушаш музика по време на тренировката, не си носи любимото преносимо радио и не го пускай на всеослушание. Откакто има слушалки, всеки може да си слуша необезпокояван (и не обезпокоявайки останалите) това, което му харесва.

5. Добра идея е да си носиш бутилка вода, за да не се обезводниш по време на тренировката. Само не забравяй, когато сменяш уреда или мястото за трениране, да си вземеш и водата. Не я зарязвай по средата на помещението.

6. Изключи звука на телефона си и най-добре го остави в съблекалнята (ако е сигурно, разбира се). Ако все пак остане в теб, избягвай да водиш разговори, докато останалите пухтят наоколо – едва ли им се слуша за твоите лични проблеми по време на тренировката.

image

7. Не се зазяпвай в другите. Когато някой тренира, в повечето случаи не обича да го зяпат. Ако си видял интересно упражнение, по-добре попитай човека за него и го помоли да ти го покаже, отколкото безмълвно и изучаващо да го наблюдаваш.

8. Избягвай шумното пухтене. Знаем, че на моменти е много трудно, но ако се постараеш всички да разберат колко ти е тежко, няма да ти стане по-лесно. Ако можеш, избягвай прекаленото дрънчене на уредите.

9. Стилът е важен и по време на тренировка. Изглеждай добре, за да се чувстваш добре – справка: Как да се облечем за зала. Също така, спазвай лична хигиена. Нормално е след тренировка да си потен, важно е обаче да на си такъв още преди да си започнал.

10. Не си там, за да говориш, така че води разговори с останалите, само ако е необходимо. Разбира се, ако се налага да разговаряш, бъди тих и учтив.

Как да се държим на бизнес вечеря 

imageВярно е, че огромна част от етикета, който допреди век е бил вездесъщ, вече е просто подправка към някои филми и книги. Днес мъжете не докосват периферията на шапката си, когато срещнат позната дама на улицата (всъщност те дори не носят шапки кой знае колко често…); нито свалят ръкавицата на дясната си ръка, за да се ръкуват с жена; нито пък питат “Може ли да Ви целуна?”

Но и днес има случаи, когато определен “код” на общуване и поведение се използва и даже е задължителен. Особено важен е етикетът, когато имаш бизнес среща, защото от нея могат да зависят много неща в твоя живот и кариера. Много често ти си този, който има нужда от срещата, затова ти каниш.

И така, когато каниш на бизнес среща в скъп ресторант…

image Много добра идея е ресторантът, в който ще поканиш гостите си, да ти е познат. Това може да стане лесно, като го посетиш един-два пъти предварително, с близък приятел например. Не е зле келнерите да те запомнят, както и ти да запомниш колкото можеш повече за мястото – кои са хубавите маси, какво е менюто и т.н.

Покани гостите поне седмица предварително. Кажи каква е целта на срещата и къде ще се състои. Важно: трябва да избегнеш всякаква неяснота по отношение на това кой ще плаща – посочи, че ти каниш, че човекът ще е “твой гост”.

Направи резервацията на свое име
и колкото е възможно по-рано. Ако познаваш ресторанта, поискай специална маса, възможно най-добрата. Ако срещата ще е кратка или ако гостите ще са повече от шест, подготви менюто предварително. Ако не си бил в този ресторант, поискай да ти пратят менюто си – не би искал да изглеждаш неподготвен.

Важно е да пристигнеш по-рано от уговорения час, за да провериш дали всичко е наред. Можеш да почакаш гостите на бара или да седнеш на масата и да помолиш главния келнер да ги въведе. Ако избереш да чакаш на масата, НЕ поръчвай питие, НЕ яж, ако нещо е сервирано, и НЕ разгръщай кърпата си. Когато гостите пристигнат, масата трябва да е такава, каквато е била преди ти да дойдеш. Ако гостите закъснеят много, прието е да изчакаш половин час, преди да поръчаш или да решиш да си тръгнеш.
Като домакин ти посочваш кой къде да седне.image Най-важният гост трябва да седне на най-хубавото място. А то обикновено е онова, което гледа към ресторанта, освен ако заведението не е прочуто с гледката си – в такъв случай най-добро е мястото, което гледа навън. Ако ще разглеждате документи, важно е да си запазил достатъчно голяма маса. Ако си поканил само един човек, седни ОТ ДЯСНАТА му страна. Ако седите един срещу друг, това се възприема като положение на неприятели.

Ти си домакинът, затова ти трябва да дадеш безшумен сигнал, че храненето може да започне, като разгънеш кърпата си и я поставиш в скута си. След това попитай гостите си какво питие биха желали. Ако те си поръчат за пиене, ти трябва да сториш същото, дори да не ти се пие. Не е задължително да си поръчаш алкохолна напитка.

Препоръчай едно-две основни ястия, които показват колко долу-горе си готов да платиш за тях. Ако няма предварително подготвено меню, остави гостите да поръчат първи. Ако те поръчат салата, ти също трябва да си поръчаш, за да не ядат те сами. Твоя е задачата да се увериш, че храната е поднесена на гостите ти такава, каквато са я поръчали. Ако има проблем с нея, ти трябва да го решиш. Ако ястието е студено или зле приготвено, върни го. Ако си недоволен от обслужването, извини се на гостите и го обсъди с келнера или управителя на достатъчно разстояние от масата.

Не започвай деловия разговор преди всички да са поръчали и да са ви донесли предястията. Ако имаш гост, който не е от града, трябва да го поканиш със съпругата му. Ако той каже, че ще я доведе, трябва да осигуриш и друга жена, която да прави компания на съпругата, докато тече бизнес разговорът.

Изключи телефона си щом седнеш, да говориш по мобилния по време на вечерята е неуважително. Ако се наложи да станеш по средата на вечерта, остави кърпата си на стола, не на масата.

Сметката.

image Ако поканиш бизнес партньор на обяд, ти плащаш. Ако той те покани, но ти имаш полза от разговора, отново ти плащаш. Не се суети, когато плащаш. Има няколко начина да се справиш с финес. Единият вариант е да дадеш кредитната си карта на келнера предварително, казвайки му да прибави към сметката съответния бакшиш (по света е прието той да е 18-20%, макар и у нас да се спираме по-често на 10%). Накрая ще трябва само да подпишеш разписката, която келнерът ще донесе. Друг начин е да се извиниш, когато видиш, че вечерята привършва, и да отидеш да платиш сметката сам. Ако донесат сметката на масата, погледни я, без да коментираш, и плати.

За да покажеш, че срещата е приключила, постави кърпата отляво на чинията си, без да я мачкаш или сгъваш. 

Как да се държим на коктейл 
image

Не всеки е свикнал с тънкостите на светското поведение и това е нормално – на повечето от нас не ни се налага всеки ден да присъстваме на разни официални събития. Именно затова в момента, в който ни поканят на коктейл, някои от нас се оказват неподготвени. Тук идва ролята на vratovrazka.com…

Но да започнем от началото. Коктейлът е вид парти, което се класифицира като официално или полуофициално (и на което има коктейли). То е по-малко официално от официална вечеря. Често коктейлът предхожда именно такава вечеря.image Ако случаят е такъв, трябва да се облечем като за официална вечеря, но ако е само коктейл, можем да се придържаме към полуофициалния вариант.


Облеклото

Най-общо трябва да се спрем на тъмен костюм и вратовръзка.Цветовете все пак могат да варират в зависимост от мястото на събитието – ако е коктейл у приятели, партито е по-малко официално, отколкото ако става дума за бизнес събиране в скъп хотел, и тогава ти би могъл да излезеш от тъмния цвят. Материите са според сезона.

Най-добре е, ако не си сигурен точно какво трябва да е облеклото ти и на поканата не пише, да попиташ домакина. Във всеки случай, винаги, когато имаш съмнения колко официално да се облечеш, предпочети по-официалния вариант. По-лесно е да свалиш смокинга и да останеш по риза, ако се окаже, че си прекалено официален, отколкото да се свреш в ъгъла, когато откриеш, че всички са свръх официални, а ти си без вратовръзка.
 image 

 

Поведението ти

Много е важно, особено ако става дума за бизнес коктейл, да пристигнеш навреме. Да подраниш е признак на лош вкус. Колкото до прословутото малко закъснение, което било учтиво, би могъл да си позволиш пет минути, но в никакъв случай не пристигай половин час по-късно – това НЕ е учтиво. Най-добрият вариант си остава да си точен (което позволява няколко минути закъснение).

Останалите хора

Предполага се, че знаеш кои ще са хората, които ще присъстват на събитието. Затова, ако има някой/някои сред тях, с които искаш да се запознаеш, да затвърдиш контакти или просто да поздравиш, не пропускай да го направиш. Не забравяй да се обадиш на хората, които познаваш, и се запознай с тези, към които имаш интерес. Коктейлът е събитие, което е изключително подходящо за създаване на бизнес контакти, затова възползвай се.

Разбира се, недей да прекаляваш с това. Не забравяй, че хората все пак са дошли да се забавляват, а не да слушат цяла вечер за твоите велики бизнес идеи, които имат нужда от тяхното внимание и подкрепа. Ако прекалиш, по-вероятно е да постигнеш обратния ефект.

Говорейки за запознанства, трябва да знаеш, че винаги е по-учтиво някой да те представи, а не ти сам да се представяш. Затова намери общ познат с човека, с когото искаш да се запознаеш. Ако обаче няма такъв, допустимо е и сам да се представиш.

image

При представянето ръкостискането ти е много важно – то трябва да показва стабилност и увереност. Освен това е добре да се усмихваш – положителното ти отношение към света при всички случаи ще се хареса на околните.

Освен това, докато говориш с хората, недей да се оглеждаш, сякаш си търсиш по-интересни събеседници. Когато някой говори, гледай го в очите.

Ако искаш да се откопчиш от някого, направи го елегантно, като помолиш за извинение. Като стана дума, добре е да знаеш нещо за извиненията. В българския език има един много неуместен израз, който обаче се използва доста широко – „Извинявам се”. Това не е особено учтиво – все пак идеята не е сам да се извиниш, а околните да те извинят. Затова много по-добре звучи „Моля да ме извините” или в краен случай „Извинете (ме)”. 
Разговорите

 

Винаги е добра идея да започнеш с нещо по-леко, дори да ти се иска да обсъдиш с въпросния човек проблемите на съвременната астронавтика. На коктейл хората не са готови веднага да заговорят на някаква бизнес, научна, философска и т.н. тема. Затова започни полека.

Темите, които засягаш, не трябва да са свързани с емоции – на коктейл не е добре да се говори нито за религия, нито за политика. Грубият език и мръсните вицове са абсолютно забранени. Единственото изключение е, ако някой по-висшестоящ започне да разказва нещо такова. Ако нямаш какво да добавиш по темата, по-добре замълчи, отколкото да кажеш нещо, само за да се намираш на приказка.

Визитките

image

Добра идея е да имаш в себе си. Направо е задължително, ако смяташ от този коктейл да завържеш някакви полезни връзки. Само недей да заставаш по средата на стаята и да раздаваш визитките си на всеки, който мине. Идеята е да даваш данните си на този, който се интересува от тях. Затова най-подходящо е, ако си дадеш визитката, след като ти я поискат или поне след като усетиш в отсрещната страна някакъв интерес към твоята особа. Подаването на визитка е много подходящ жест за приключване на разговор – даваш я, казваш, че се надяваш да имаш случай да се срещнеш отново с въпросния човек, и се оттегляш.

Никога не давай свои визитки, които не са в добър вид. Ако картичките ти носят материално свидетелство за кафето, което си пил сутринта, мястото им е на боклука. Също така, визитка, на която телефонният ти номер е поправен отгоре с химикал, също не говори добре за притежателя си. Визитката ти трябва винаги да е изрядна – чиста и не намачкана.

Когато ти подадат визитка, погледни я за миг – така показваш интерес. Можеш да направиш учтив коментар за титлата на човека или за дизайна на картичката му. Прибери визитката във вътрешния джоб на сакото си, а НЕ в задния джоб на панталона си. 

image
Пиенето

Питиетата на коктейла са безплатни, но това НЕ е причина да се постараеш да изпиеш възможно най-много. Целта не е да паднеш под масата, а да се включиш в партито с така нареченото „социално пиене”. Не допускай да обръщаш чашите, без да си ял преди това – трябва да си си подложил достатъчно добре, за да не се напиеш от първия коктейл. Пий бавно и, ако има такава възможност, след всяка алкохолна напитка пий чаша вода.

Ако има бира, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не пий от бутилката или от кутийката!

Дръж чашата си в лявата си ръка, за да може дясната да е свободна за евентуални ръкостискания. Дръж чашата ниско, за да не ти замръзне ръката от студената напитка.

image

Предпочитай по-семплите и изискани коктейли пред онези с многото чадърчета – така ще изглеждаш доста по-сериозен и стилен.

Храната

На коктейлите често има някакви хапки, ордьоври и т.н. Колкото и да са вкусни, не забравяй, че целта на събитието не е да ядеш. Първо поговори с хората и чак след това си вземи от храната.

Ако има шведска маса, не си взимай от всичко наведнъж, колкото и да ти се иска. Вземи си няколко неща, след това се върни пак – няколкото курса до масата са далеч по-малко забележими от препълнената чиния, с която едва си проправяш път сред елегантните рокли на дамите.

Избягвай храни, които могат да доведат до инциденти като особено неприятно окапване или разни неща между зъбите. Ако ядеш маслина, изплюй костилката в кърпичката си. Това важи и за клечките на хапките. Тези неща НЕ се хвърлят по пода.

Персоналът

Бъди учтив към хората, които те обслужват на коктейла – това, че ти сервират, не ги прави по-долни от теб. Пази добрия тон и вежливостта.

Накрая

Не забравяй да благодариш на домакина, който те е поканил. И не забравяй, че целта ти, отивайки на коктейла, е да покажеш най-добрата си страна. 

Виното и храната – как да ги съчетаем 

image

Изборът на вино и на подходящо ястие към него е една голяма тънкост и ако човек направи лоша комбинация, може да развали едно добро впечатление, което смята, че е създал… Или пък да провали една бизнес-вечеря от която е очаквал много, или…

Неслучайно все повече ресторанти, които държат на добрата си репутация, назначават сомелиер (sommelier) – човек, който дава съвети на клиентите какво вино да изберат според храната, която са поръчали. Сомелиерът се съветва с готвачите и в зависимост от ястията, които се предлагат, се закупуват съответните вина, които после се препоръчват на клиентите.

Гарафата - защо и как

Преливането на виното в гарафа се препоръчва да се прави от 1 до 3 часа преди сервиране и има две важни значения:
1. Евентуалната утайка остава в бутилката
и най-важното:
2. Виното се насища с кислород

image

Преливането се прави през плътна и чиста памучна тъкан. Бутилката трябва да се държи в такова положение, в каквото е била съхранявана. Това важи и за отварянето, даже и ако положението е полулегнало. Бутилката не трябва да се разклаща в никакъв случай, а преливането да става наведнъж, без прекъсване. Последните 50 ml се оставят в нея. Ако виното е нещо специално, желателно е да се покаже бутилката на заинтересованите гости.

Ако случайно ти мине през ума, че сервирането на вино в гарафа изглежда някаква превзетост, ще си промениш мнението, когато видиш как добре подчертава една красива гарафа цвета на виното и как гарафата хармонира с красивите, изискани блюда на масата.

Ако ще сервираш няколко вина…

Последователността при сервиране на вино по правило е следната: сухо преди сладко, младо преди отлежало, бяло преди червено (с изключение на сладките десертни вина – те са си накрая, с десерта). Хубавите вина, сервирани към основното ястие, трябва да бъдат изпити преди десерта. Във Франция се сервира кашкавал, за да се допие виното преди сервирането на десерта. 

Между вината трябва да се консумират подходящи ястия, които да не са много мазни, лютиви или подправени с друга силна подправка. Такива ястия ще притъпят силно чувствителността на небцето и човек няма да може да се наслади напълно на хубавото вино.

 

Предястия и вино

Това е лоша комбинация, защото предястията обикновено съдържат продукти, които са несъвместими с виното – грейпфрут, плодови салати, салатни сосове с оцет, мариновани продукти.

image

Какви храни с какви вина

Месо може да се сервира с всякакви вина, но човек трябва да е наясно какво цели с виното – да освежи и подчертае вкуса на месото или просто като допълнение към храната. В първият случай се избира вино с добра киселинност, а във втория – червено вино от средно качество.

Само най-чистото месо е подходящо за печене на грил, скара или фурна и затова е излишно да се подсилва ароматът на месото с гарнитури или сосове, особено ако ще се сервира хубаво вино.

Големи пържоли, котлети или шницели от качествено месо (свинско, телешко) се комбинират много добре с всякакво бяло вино.

Топлите месни ястия изискват вино с подчертан плодов вкус, студените меса се нуждаят от вино с подчертана киселинност, може и розе.

По-обикновени ястия – рагу, мусака, огретен – могат да се комбинират с вино от по-средно качество. Ако при приготвянето на ястието е използвано вино, при сервирането се предлага същото или подобен сорт. Ако са приготвени без вино, се предлага някакво червено тръпчиво вино.

image

Говеждото и агнешкото имат най-силен аромат и трябва да се сервират с най-добрите вина, при условие, че месото е добре изпечено/изпържено и сервирано по най-обикновен начин.

Пиле и пуйка се пекат обикновено на фурна със силно подправен пълнеж и се сервират с мазен сос и гарнитура. Изборът на виното се определя от пълнежа, подправките и гарнитурата, но обикновено леките червени вина са най-подходящи. Печено на грил или фритирано пилешко се комбинират добре с по-качествено червено вино.

Пролетните, т.е. по-угоени птици се комбинират добре с траминер или шардоне.

Дивечът не е задължително да се сервира с червено вино. Даже ако цветът и вкусът на месото изискват едно гъсто, тежко вино, това не е причина да се изключат белите вина. Шардоне, траминер и мискет от по-добро качество също хармонират много добре с този вид месо.

imageМиди и вино е добра комбинация, когато виното е сухо бяло или сухо розе. Колкото по-качествени са мидите, толкова по-качествено трябва да е виното. Ако обаче мидите се сервират с лимонов сок, оцет или нещо лютиво, за предпочитане е да се избере по-обикновено вино.

Рибата хармонира с много вина – бели и по-леки червени, а в някои райони на Франция се предпочита и розе. Същите препоръки за миди важат и за рибата с малки изключения. Фритирани рибни ястия, сервирани с масло и подправки, или печена риба на фурна с много подправки се комбинират добре с по-силно вино. Риба на скара или риба, пържена в малко мазнина, се комбинира добре с хубаво вино от всякакъв сорт, без сладко.

Кашкавалът е идеалното допълнение към виното. Трябва да се сервира след основното ястие, но преди десерта. Когато се избира кашкавал за виното, трябва да се вземе под внимание неговата масленост. Колкото по-голяма е тя, толкова по-силно, отлежало и качествено трябва да е виното.

Пушени, полутвърди кашкавали и сирена, в които има ядки, джибри, черен пипер, кимион, чесън или анасон, не се комбинират добре с изискани, качествени вина, а с червени тръпчиви вина от по-средно качество.

image

Кашкавалите със зелени плесенови бактерии имат силен вкус и вървят отлично с качествени, гъсти червени вина.

Пресните сметанови кашкавали имат за изходен продукт краве, овче или козе мляко (само един вид или смес от няколко). Солеността определя вида на виното, но общо правило е, че вината с лека тръпчивост са най-подходящи.

Мазните меки кашкавали от вида бри и камамбер вървят отлично с изискани, червени вина. Силни, сухи бели вина хармонират отлично с тези кашкавали, особено ако към тях се сервират грозде или праскови.

Десертите обикновено не хармонират никак с червени вина. За десерта най-добре са сладките бели вина или други специални десертни вина. Ако в приготвянето на десерта влиза ликьор, сервирането на вино е излишно, но може да се предложи същият ликьор или по-леко пенливо вино.

image

Сладоледът никак не върви с вино, но с ликьор се комбинира отлично.

Десерти с много яйца и сметана като крем-карамел или мазни тестени десерти изискват сладко или полусладко вино с по-изразен вкус и аромат.

Плодовете никак не се комбинират с вино, но цитрусови плодове, главно банани и ананас, хармонират много добре с ром.

Сред десертите шоколадът е най-големият враг на виното. Той може да обезвкуси не само виното, но и ястието. Но шоколадът или десертът с шоколад хармонират отлично с ликьор. 

Какви цветя да подариш 
image

Защо жените толкова много обичат декоративните растения? Може би отговорът се крие в далечните праисторически времена… Тогава ние – рунтавите мъжаги – по цял ден сме дебнели из шубраците разни протеинови бомби, докато през това време те – жените – беряли и опитвали различни праисторически растения. И така, за около 20 000 години, се привързали към тях.

Но най-вероятно обичта към цветята е свързана с онова изначално влечение, присъщо на женската природа, към всичко, което ние мъжете не разбираме или просто не ни е интересно.

В днешно време поднасянето на букет или единично цвете по различни поводи ни се налага все по-често и е признак на добра култура и познаване на етикецията. Да си признаем обаче: малко са мъжете, които познават символиката на различните декоративни растения, както и традициите в поднасянето им.

Дали за да я впечатлиш, или за да се измъкнеш от неудобната ситуация, в която ти се налага да подариш цветя, но не знаеш за тях повече от това, че са тревисти растения, малко помощ няма да ти е излишна. Затова се посъветвай с нас и ще имаш успех!

На първо място обезателно трябва да запомниш, че четен брой цветя се поднасят само на погребения. За такива случаи са типични всякакви цветя в черни краски, както и опаковането им в същата багра. Да не се случи така, че в стремежа си да бъдеш стилен да разплачеш някого с 2 черни рози например!

За колеги и хора, с които сте в делови отношения, розите в какъвто и да било цвят не са добър избор. По служебни поводи са подходящи единични екзотични цветя, опаковани в прозрачен целофан, без панделки. Добър избор са лилиите, които символизират лоялност и вярност. Да не тръгнеш сега по Ропотамо да събираш водни лилии за любимия шеф – има и сухоземна разновидност на тези цветя! 

За рожден ден се поднася пищен букет. Той трябва да е от цветя в ярки цветове с дълги дръжки, по възможност любимите на рожденика. При опаковането може да оставиш цветарката да развихри въображението си и все пак, когато започне да ти се гади от панделки и финтифлюшки, кажи й да спре.

Букетите, поднесени на юбилей, трябва да бъдат големи и тържествени. Подходящи видове за тях са розите, хризантемите, карамфилите, антуриумът, гладиолите и др. Може би някои от тези имена ти звучат като медицински термини, но не се безпокой – всяка опитна продавачка на цветя ги познава добре.

Букетът за младоженци не е задължително да бъде в бяло. Задължително е обаче да е голям и украсен с тюл и панделка. А може да бъде поднесена и кошничка с цветя. Подходящи са карамфили, рози, кали, гербери, момина сълза, антуриуми, нефролеписи и др. (от последното име направо тръпки ме побиват).

Букетите за новородено, влизане в нов дом, завършване на учение и други радостни събития трябва да са колоритни, от цветя в не твърде шарени багри.

При посещение на болен букетът не трябва да е голям и с твърде силен аромат. Задължително трябва да е от живи цветя. Сухите едва ли ще развеселят когото и да било, камо ли ако е болен!

image

А сега най-сложното. Какво да подариш на нея. Да започнем с това, че самият жест ще бъде оценен високо. Ако досега не си го правил, най-добре поднеси букет от любимите й цветя. Не изключваме възможността да не знаеш кое е любимото й цвете. В такъв случай не се тревожи – букет червени рози ще я разчувства при всички положения (стига да не е надуваема кукла). Не се стреми да купуваш най-огромния букет в магазина – често единичната роза е по-скъп спомен, а пък е и по-евтина покупка. Жените се радват като деца и на кошничка с полски цветя. Веднъж решил да й подаряваш цветя, може да експериментираш, но внимавай със символиката им...



image 


image




image

image

image



Тагове:   мъже,   етикет,


Гласувай:
0



1. анонимен - Поздравявам Ви от цялото си сърце!
09.08.2007 17:15
Все още не съм регистрирана в blog.bg, но след такова представяне от страна на един мъж за правилата на етикета, и запознавайки се с биографията и родословието Ви - оставам искрено ваша почитателка и с интерес ще чета всичките публикации. Надявам се да има и материали за жените!
цитирай
2. tera - Полезно четиво,
10.08.2007 15:05
непременно ще запозная сина ми с него. Таман навреме.
Поздрави :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mkalpakchiew
Категория: Изкуство
Прочетен: 587717
Постинги: 123
Коментари: 376
Гласове: 7139