Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2007 09:36 - Правилата за мъже! - Как се връзва вратовръзка; История на вратовръзката.
Автор: mkalpakchiew Категория: Изкуство   
Прочетен: 4071 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.08.2007 10:59


На всеки понякога му се налага да бъде много официален. И ако за теб тези случаи са редки, когато дойде ред да се обличаш за такъв повод, изведнъж се оказва, imageче идея си нямаш как да си вържеш вратовръзката, а и никой около теб май не знае повече.
Няколко общи напътствия: ПРЕДИ да си сложиш вратовръзката, трябва да закопчееш ризата си догоре и да вдигнеш яката й. След като я вържеш, върни яката надолу, така, както трябва да стои. Долният край на вратовръзката трябва да стига до средата или горния край на токата на колана ти. Освен това, под възела, в средата, трябва да има вдлъбнатина, иначе вратовръзката не е добре завързана. Тази вдлъбнатина се получава като поставиш показалеца си под възела и го държиш там, докато стягаш.

Сега за самото връзване. Ето най-лесният и най популярен начин да вържеш вратовръзка в 8 стъпки:

1. Преметни вратовръзката така, че широкият й край да виси около 25-30 сантиметра повече от тесния край. Кой край ще ти е отляво и кой – отдясно няма значение, направи го както на теб ти е удобно.  
2. Преметни широкия край НАД тесния. image
3. Пъхни широкия край ПОД тесния. image
4. Отново преметни широкия край НАД тесния. image

image  5. Пъхни широкия край през задната част на отвора около врата ти, така че да излезе отпред.
 image  6. Сложи показалеца си в оформящия се възел, за да не се стегне. Пъхни широкия край през този възел, така че да висне надолу – връзката е почти завързана.
 image  7. Вече можеш да махнеш пръста си и да стегнеш възела.
   8. Задръж тесния край на вратовръзката и плъзни възела до яката.

История на вратовръзката 
imageТя е по-древна, отколкото си мислим.
 
“Добре завързаната вратовръзка е първата сериозна стъпка в живота.”
- Оскар Уайлд

Историята на вратовръзката
започва преди няколко века. И все пак нейни предци съществуват много по-рано.

Китайският император

Най-ранният вариант на вратовръзка е открит в масивния мавзолей на един от първите китайски императори, Ши Хуанг Ти, който бил погребан през 210 г. пр. Хр. imageТъй като се страхувал отчаяно от смъртта, може би защото имал много грехове, императорът искал да избие една цяла армия, която да го придружи в другия свят. Съветниците му накрая го убедили вместо това да му направят статуи – точни копия на войниците, с нормален човешки ръст.

Резултатът е едно от чудесата на древния свят - прочутата теракотена армия. В гробницата на императора, открита през 1974, имало цели 7500 копия на прочутата войска на Ши Хуанг Ти с човешки ръст. Легиони офицери, войници, стрелци и конници, всички изваяни до най-малкия детайл, пазят саркофага на императора. imageБроните, униформите, косите и израженията на лицата на войниците са пресъздадени до най-фини подробности. Всяка фигура е различна, но по едно нещо те са еднакви – всички имат шалчета на вратовете.

Според историците други източници показват, че китайците не са носили вратовръзки, така че остава загадка защо императорските войници са с внимателно навити копринени шалчета. Тъй като коприната била голям лукс, възможно е шалчетата да показват изключителната чест, с която Ши Хуанг Ти удостоявал своите войници – той им вярвал достатъчно, за да им повери да го пазят завинаги (не че те са имали голям избор - все пак са от теракота!).

Римляните
imageПрез 113 г. сл. Хр. един от най-великите римски императори, Траян, издигнал мраморна колона в памет на триумфалната си победа над даките. 2500-те реалистични фигури на колоната носят не по-малко от три различни модела вратовръзки. Някои са по-къс вариант на съвременната вратовръзка; други – шал около врата, втъкнат в бронята; трети – кърпички, завързани на възел, напомнящи каубойските.




Съвременната вратовръзка
се ражда като пряк резултат от една война.

През 1660г. един елитен полк от Хърватска (по това време част от Австро-Унгарската империя) посетил Париж, imageза да отпразнува своята трудна победа над Османската империя. Там войниците били представени като славни герои на Луи XIV – монарх, който бил известен като познавач на хубавите украшения (също така и на красивите жени и прекрасните дворци като Версай, където няма една тоалетна...). Случило се така, че офицерите от този полк носели копринени кърпи с ярки цветове завързани около вратовете си. Тези шалчета вероятно произхождали от кърпите на римските оратори, които те използвали, за да стоплят гласните си струни. Вратовръзките силно впечатлили краля и той скоро ги направил отличителен знак за кралско достойнство, като създал “полк на кралските вратовръзки” (Royal Cravattes; думата cravat, от англ. ост. вратовръзка, шалче, произлиза от думата croat, от англ. – хърватин).

Не след дълго тази нова мода пресякла Ламанша и стигнала до Англия. Скоро нито един джентълмен не можел да се смята за добре облечен без да се е накичил с някакъв вид шалче около врата, при това колкото по-декоративно, толкова по-добре. imageС една дума, вратовръзката станала също толкова необходима за възпитания английски мъж, колкото е лондонската мъгла за Лондон. Имало е време, когато вратовръзките били носени толкова високо, че мъжете не можели да помръднат главите си, без да завъртят цялото си тяло. Забавничко, а! Имало дори случаи, когато вратовръзките били толкова дебели, че можели да спрат удар със сабя. Не ти трябва щит като си имаш връзка!

Различните модели не познавали граници – вратовръзки с пискюли, шалчета на шотландско каре, папийонки от панделки, дантели, бродиран лен... Всички те имали своите верни почитатели. Били познати почти сто различни възела и, както казал г-н Ле Блан, който обучавал мъжете в изящното и понякога сложно изкуство на завързване на вратовръзка, “Най-голямата обида за един мъж е да го хванат за вратовръзката; в такъв случай само кръв може да измие петното върху честта и на двамата участници”. Така че една голяма обида от онова време ще да е била "Да те хвана за вратовръзката!"

До Гражданската война повечето вратовръзки се внасяли в Англия от континента. Постепенно индустрията се развила до такава степен, че в началото на 20 век американските вратовръзки най-накрая започнали да съперничат на европейските, въпреки че европейските платове все още се внасяли изключително много.

През 60-те, наред със сексуалната революция, има ясно изразен спад в желанието на мъжете да носят вратовръзки, което е в резултат на бунта едновременно срещу традицията и срещу официалността на облеклото. Но до средата на 70-те тази тенденция се обръща и през 80-те продажбите на вратовръзки са също така високи, както винаги са били, ако не и повече.

image Как да си обясним продължителната популярност на вратовръзката?
Години наред социолози и специалисти по история на модата предричат отмирането й – това е единственият елемент от облеклото на мъжа, който няма очевидна функция. Докато световните лидери и бизнесмените продължават да носят вратовръзки обаче, начинаещите служители ще ги следват и вратовръзките ще останат ключ към високите постове. От друга страна, наистина изглежда естетично да носиш вратовръзка. Освен че покрива копчетата на ризата и подчертава вертикалността на мъжкото тяло (по почти същия начин, по който го правят копчетата на военната униформа), тя разнообразява строгостта на ризата. Ставаш някакси по-цветен и свеж!



Тагове:   мъже,   как,   вратовръзка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mkalpakchiew
Категория: Изкуство
Прочетен: 589768
Постинги: 123
Коментари: 376
Гласове: 7139