Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2007 10:36 - Правилата за мъже! - Как да съчетаеш ризата с вратовръзката
Автор: mkalpakchiew Категория: Изкуство   
Прочетен: 1870 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.08.2007 10:38


Това е умение, което всеки мъж трябва да има, независимо как се облича в ежедневния си живот. Дори всеки ден да се носиш спортно, това не означава, че не те интересува как да комбинираш ризи и вратовръзки. Сещаш се защо – никога не знаеш кога ще ти се обадят и ще ти кажат „След два часа те искаме на прием, облечен ОФИЦИАЛНО”. (О, ужас!) 

Ситното каре, шотландското каре, райетата и точките – всичко това, под формата на риза, представлява голям проблем. За разлика от едноцветните ризи – сиви, бели, сини и т.н., с които всичко върви, цветните определено създават главоболия.

За да си спокоен относно комбинирането на ризите и вратовръзките, не ти трябва диплома о imageт Харвард. Има няколко прости правила, които са достатъчни:

1. Едноцветната риза

Тя е бял кахър, даже да не е бяла. Гледай на нея като на платно, по което рисуваш (ако си от 90-те процента от хората, които не могат да рисуват, не се шашкай и смени глагола с „мацаш”).

Бялата риза е прекрасна възможност не само да сложиш буквално каквато си поискаш вратовръзка. Тя ти дава възможност да покажеш най-ярките си и запомнящи се вратовръзки, които ще накарат околните да те запомнят и които определено вървят най-добре с бяла риза.

Всичко това важи и за светлосини, светложълти и други светли ризи. Тя се връзват с вратовръзки на всевъзможни шарки. Малко по-трудно може да е с ризите в по-необичайни цветове. При тях се спирай на вратовръзки, които и да не са със същия цвят като ризата, поне са в допълващ цвят.  Стилни примери са: розова риза с морскосиня вратовръзка или светлосиня риза с жълта вратовръзка.

 

2. Цветната риза

Тя не трябва да те плаши. С малко практика ще видиш, че комбинирането на такива ризи с вратовръзки изобщо не е проблем. Стилен акцент е, ако съчетаеш риза и вратовръзка с еднакви шарки, но в РАЗЛИЧНИ размери (това обаче не важи за всички шарки, както ще стане ясно по-долу). Например – риза на тънко вертикално райе с вратовръзка с по-дебело диагонално райе. Но за да няма грешка при тази комбинация, виж следващото ни правило:

3. Раираната риза

image

- Ако не можеш да прецениш кой цвят преобладава в раираната ти риза, огледай я от разстояние. Така ще го видиш по-лесно. След като го установиш, съчетай го с вратовръзката. Ако например основният цвят е син, жълтата вратовръзка е много добър удар.

- Не се притеснявай да съчетаваш раирана риза с раирана вратовръзка, единственото условие е райетата да са с различен размер.

- Посоката на райето също може да е различна, както вече стана дума – вертикално райе на ризата и диагонално на вратовръзката. Важното е да не са в много различни цветове!

- НЕ прекалявай с райето – риза и вратовръзка е ОК, но ако и костюмът ти е раиран… Околните ще ги заболят очите, дори да си на половин километър от тях!

image

4. Карираната риза

Тук отново е важен доминиращият цвят – с него съобразяваш вратовръзката си. Ситното каре може да понесе и вратовръзка на ситно каре, но много внимавай да е наистина ситно, иначе от многото карета ще се получи безвкусица. Не е нужно да казваме, че отново е изключително важно цветовете да са едни и същи или подобни.

5. Шотландското каре

Ето тук вече говорим за висш пилотаж – да намериш вратовръзка, която върви с такава риза, изглежда направо като мисия невъзможна. Но не е съвсем така. Условието в случая е вратовръзката задължително да е едноцветна. Цветът й трябва да се съчетава с някой от по-ненатрапващите се цветове на карето. Най-големите майстори слагат дори карирани вратовръзки на такива ризи, но… докато не станеш чак толкова опитен във вратовръзко-ризо-съчетаването, по-добре не рискувай – това ще е експеримент с много несигурен резултат!

6. Цветовете

С тях трябва много да се внимава. Съчетай цвета на вратовръзката си с този на костюма, ризата, обувките или колана си. Ако все още не ти е съвсем ясна историята с цветовете, за начало най-сигурно е да избягваш ярките нюанси. Пробвай да заложиш на няколко по-убити и неутрални – не ярко синьо, шоколадовокафяво, кремаво и убито зелено.

image

За разлика от райето, всякакви други десени не е добре да се съчетават помежду си, колкото и да си приличат. Ако и костюмът, и ризата, и вратовръзката ти са на точки, това няма да е печеливша комбинация! Човекът, с когото си имал среща, ще продължи да вижда света на точки дълго време, след като сте се разделили!

Накрая

Много е важно, докато мислиш как да съчетаеш ризата и вратовръзката, да се забавляваш. Не всичко е казано в правилата, експериментирането също е много ценно. То може да доведе до някои много изтънчени и интересни комбинации, а оригиналността е нещо, което определено впечатлява. Само не прекалявай – експериментите не винаги са успешни и трябва да можеш да прецениш кога да се откажеш от резултата, постигнат след четиричасово преобличане, ако той е наистина плачевен! Ако изпаднеш в такава ситуация и нямаш време за повече опити, заложи на класиката – бяла риза и каквато си искаш вратовръзка, която се съчетава с останалата част от облеклото ти. И която си завързал както трябва!



Тагове:   мъже,   как,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mkalpakchiew
Категория: Изкуство
Прочетен: 590902
Постинги: 123
Коментари: 376
Гласове: 7139