Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2007 11:23 - Правилата за мъже! - Гардеробът и работното ти място; Как да се облечеш за интервю за работа.
Автор: mkalpakchiew Категория: Изкуство   
Прочетен: 1893 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.08.2007 13:46


Току-що си завършил (гимназия, университет) и следващата стъпка в живота ти е да си намериш работа. Е, може и да не си завършил още и пак да искаш да започнеш да си вадиш хляба сам. Така или иначе, едно нещо ти трябва със сигурност – нов гардероб. Е, не изцяло нов, но обновен и съобразен с това, че вече няма да прекарваш дните си в училищен или университетски двор, а в офис, кабинет и т.н. image

Разбира се, след като тъкмо започваш да печелиш пари, няма да те съветваме да се натресеш на някой магазин, където твърдят, че продават костюми “Армани”. Има къде-къде по-икономични варианти. Ще ти посочим само някои неща, от които при всички случаи ще имаш нужда, щом започваш живота си на сериозен човек (така мислят близките ти, ние знаем, че и досега си си бил сериозен!).

Първо, гардеробът ти ще зависи много от работното място, което си избрал. За да не се облечеш неуместно още първия ден, поразпитай за съответното място, проучи как се обличат бъдещите ти колеги.

Второ, колкото и да не ти се иска да го приемеш, ще трябва да се разделиш с широките и удобни дрехи. Те са за свободното ти време. Ако тръгнеш да си купуваш ризи и панталони, следвай златното правило: нека те не са нито прекалено широки, нито прекалено тесни. Придържай се към класическата линия.

Също така, съобразявай дрехите си със структурата на тялото си.

Никакви тениски с надписи! Те са за вечерите с приятели на чаша бира. Цветовете, на които трябва да се спреш при избора на риза, са класическите обичайни заподозрени – тъмни цветове, без разни фигурки по тях, а също така по-светли като пурпурно, лилаво, а защо не и розово. Важното е да са едноцветни или с класическа шарка (като тънко райе например).

Освен дрехите, трябва да поддържаш и останалата част от външния си вид. Ходи на фризьор веднъж месечно, за да не заприличаш на българско междублоково пространство в главата (т.е. на неокосена и неокосявана никога ливада). Бръсненето трябва да е ежедневно и внимателно, за да не останат няколко стърчащи косъма по бузата ти например. 

Добре е imageда усвоиш (ако още не си го усвоил) изкуството на гладенето. Много помага! (Ако не можеш да гладиш, намери си някой да те научи, за препоръчване е да е жена – те ги умеят тия работи. А и трябва да признаеш, че “Ела у нас да ме научиш да гладя” е покана, която определено ще я впечатли, ако не с друго, то поне с оригиналност!)

 

Разбира се, скъпите дрехи имат някои предимства, но изобщо не са задължителни за един добре изглеждащ мъж. По-важно е да си подбрал цветовете и материите, дрехите ти да са чисти и изгладени, да отиват на фигурата ти и да пасват на мястото, където работиш. Ако изпълняват всичко това, хич не им трябва да струват цяло състояние!

Сега да поговорим за отделните дрехи, които ти трябват, ако ще работиш в офис. А те са:

Костюм

Добре е да имаш поне два, ако работата ти изисква да си в костюм. Спри се на сако с едноредно закопчаване.

Цветът. Черният си е класика и ще те измъкне от всяка ситуация. Не е лошо и да се спреш на тъмносиньо – така ще се отличиш от останалите, които са заложили на сигурно с черния цвят. Тъмносивото също е много подходящ за костюм цвят, защото се връзва с доста цветове на ризи и вратовръзки.

Всичко това важи за работното място, не за романтични срещи. Ако не можеш да си харесаш костюм, не се притеснявай да влезеш и в някой магазин за дрехи втора употреба – в някои от тях има наистина добри и почти нови дрехи. Не е лош вариант и да си ушиеш костюм, макар че може да ти излезе по-скъпо. Но пък със сигурност ще ти е по мярка.

Риза/пуловер

Ще си решиш всички проблеми, ако си купиш една класическа бяла риза, с една светлосиня в добавка.

Пуловерите ти могат да бъдат кафяви, сиви, сини, бежови. 

Панталон

 

Въпреки че костюмите са за предпочитане, ако си купиш отделно само панталони, те ще ти дадат повече възможности за различни комбинации с ризи, вратовръзки, пуловери и т.н. Цветовете на панталоните могат да са тъмносиво, черно и кафяво. Моделът – официален (никакви размъкнати панталони с огромни джобове!) Трябва да съобразиш панталона си и с обувките, с които смяташ да го носиш – и като цвят, и като дължина.

Сако

Ако си имаш костюми, достатъчно е да си купиш само едно сако към панталоните. Както предполагаш, и тук цветовете са кафяво, сиво, черно и тъмносиньо. Материята – избягвай кадифе, рипсено кадифе и туид. Не забравяй – костюмът си остава по-официален вариант от сако плюс панталон. Затова отделно купените сако и панталон са подходящи за по-малко официална работа.

Ако си се спрял на кафяво сако например, можеш да го носиш с панталон в милитъри цвят, кафяви обувки и бяла риза. Ако сакото е сиво или тъмносиньо, най-добре го комбинирай с тъмен панталон, тъмни обувки и сива, синя или бяла риза.

Обувки image

Един чифт ти е достатъчен за работа. По-добре да са с връзки, а не такива, които само се нахлузват.

Черните обувки отиват най-много на тъмни костюми и тъмни панталони.

Кафявите обувки вървят с убити цветове, както и с милитъри.

Много важно е обувките ти да са лъснати, както и да обръщаш внимание дали връзките ти не са избелели или скъсани – ако са, купи си нови. 

Освен облеклото, много важни са и аксесоарите:

1. Бельото

Ако обличаш тениска или потник под ризата, те трябва да са бели. Ако си се спрял на тениска с V-образно деколте, обърни внимание дали не се виждат повечко косми по гърдите ти, отколкото е красиво. Потниците са добър вариант, само че не са достатъчно топли за през зимата. Най-добре си е класическата тениска.

Както се сещаш, черните/кафяви чорапи се носят с черни/кафяви обувки. Във всички случаи е по-добре чорапите да са едноцветни.

2. Колан image

Правилото тук е: коланът трябва да си отива с обувките ти. Затова един черен и един кафяв колан ще ти стигнат. Избягвай колани от плат, както и такива с фигури, метални капси и т.н. Както и всякакви прекалено големи токи. Всичко това остави за свободното си време. На работното място коланът трябва да е кожен. Колкото по-широк и убит на цвят е той, толкова е по-официален.

3. Вратовръзка

Трябват ти три-четири копринени вратовръзки (най-добре 100% коприна). Важно: Цветовете на вратовръзката трябва да отиват на поне един цвят от облеклото ти! Трябва да отиват и на тена на лицето ти – ако си много светъл например, не е добра идея да сложиш оранжева вратовръзка.

4. Куфарче или чанта?

Известните у нас като “дипломатически” куфарчета вече са музейни експонати. Повечето работещи хора ходят с удобни чанти, като тези за лаптоп например (ако имаш лаптоп, вземи си такава). От каквато и материя да е чантата ти, основното е да изглежда делово и да ти е удобна. Тези две неща са най-важното за една работна чанта. Може да се спреш и на раница, от онези, които се премятат само през едното рамо.

И накрая, нека не ти е много мъчно за любимата тениска с огромен надпис, която спокойно носеше, преди да започнеш работа. Все още можеш да я слагаш, само че през уикендите. Каквото и да си говорим, видът ти е много важен за работата ти, затова трябва да се постараеш да изглеждаш възможно най-делово срещу възможно най-малки разходи. Освен това, дори да си много млад, деловото облекло ще ти придаде зрялост, което пък ще помогне да спечелиш доверието и на шефа, и на колегите си.

 Как да се облечеш за интервю за работа 
imageОблеклото ти е първото нещо, което бъдещият ти работодател ще забележи в теб, когато отидеш на интервю за работа. Затова нямаш друг избор, освен да изглеждаш делово. Просто няма как да минеш с любимия си широк и удобен панталон и онази невероятна тениска, която гаджето ти подари за Свети Валентин!

И така, вече се сещаш, че има неща, които НЕ ти помагат да направиш добро впечатление, а по-скоро карат потенциалния работодател да изпита силно желание да те разкара колкото се може по-бързо, ако ще и с шутове. Такива неща са всички дрехи с „остроумни” надписи, имена на метъл/рок и т.н. групи или с картинки от всякакъв вид. Тези неща са за свободното ти време. Също така зарежи гигантските бижута – всякакви ланци, огромни пръстени и т.н.

Вярно е, че не всяко работно място изисква някакъв супер официален и строг вид. Но поне що се отнася до интервюто, в повечето случаи няма да загубиш, ако заложиш на делови вид. По-добре да си прекалено делови, отколкото да изглеждаш несериозен.

С една дума, трябва да си с костюм. Да видим какъв точно трябва да е той. Накратко:

Цветът:
imageТрябва да е тъмен – черно, тъмносиньо, сиво…

Моделът:  
Сакото да е с три копчета, а ризата да е бяла, с дълги ръкави. Вратовръзката – класическа и копринена.

Разбира се, деловият вид не е задължително свързан със строг костюм. Той е задължителен при интервюта за работа в офис, в големи фирми; абсолютно задължителен е, ако работата е такава, че по дефиниция се работи с костюм (например в адвокатска кантора).

Ако обаче позицията не е толкова официална, можеш да заложиш на делови, но не строг вид. 
image
Не е лош вариант да си с официален панталон и сако, дори те да не са цял костюм. Можеш да пропуснеш вратовръзката. Но ризата – не. Сакото също, макар че можеш да се спреш на не много строг модел. (Е, цветът е най-сигурно да е тъмен или бежов и да НЕ е ярък.) През зимата може да заложиш и на изчистен, стилен пуловер. Макар че вариантът със сакото си е все така за предпочитане. Важното е да имаш делови вид. Което изключва долната част от облеклото ти да е дънки или панталон с апликации, надписи, кръпки. Панталонът трябва да е официален и изчистен. Същото важи и за горната част.

Останалата част от външния ти вид:

  1. Обувките ти да са официални, класически модел; почистени и излъскани (много важно). Чорапите да са в тъмен цвят.
  2. Косата ти трябва да изглежда добре поддържана. Не е зле да си бил скоро на фризьор. Трябва и да я оформиш добре въпросната сутрин. Много дългата коса не внушава особено доверие.
  3. Ако носиш бижута, те трябва да са възможно най-малко. Най-добре е да не носиш никакви.
  4. Парфюмът ти трябва да е много лек, почти недоловим.
  5. Едва ли трябва да ти казваме, че трябва да си къпан и бръснат, с чисто лице и чисти зъби
  6. Дъхът ти трябва да е свеж.
  7. Ноктите ти трябва да са чисти, късо подрязани и добре оформени.

Какво да носиш в ръце?
Едва ли е необходимо да ти казваме, че, ако се налага да носиш някакви документи или книжа, НЕ е добра идея да ги сложиш в торбичка. Правилният избор е делово куфарче или папка.

imageИ накрая, не забравяй, че поведението ти е също много важно – трябва да се държиш така, че да излъчваш спокойствие и увереност, но НЕ самодоволство и високомерие. Също така са важни стойката и ръкостискането ти – те трябва да са такива, че да казват: “Аз съм човекът, когото трябва да вземете!”


Подбрано от http://www.vratovrazka.com/



Тагове:   мъже,   как,   място,   интервю,   облечеш,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mkalpakchiew
Категория: Изкуство
Прочетен: 590851
Постинги: 123
Коментари: 376
Гласове: 7139